Relaţii bilaterale "stabile şi sănătoase" între SUA şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama (stânga), alături de omologul său chinez, Hu Jintao (dreapta)
Preşedintele american Barack Obama (stânga), alături de omologul său chinez, Hu Jintao (dreapta)

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut joi omologului său chinez Hu Jintao, în cadrul unei convorbiri telefonice, să acţioneze coordonat în problema nucleară iraniană. Răspunsul şefului statului chinez a fost că va încerca să menţină relaţii bilaterale stabile şi sănătoase în plan economic, cât şi în problemaTibetului şi Taiwanului, relatează Reuters.

În cadrul convorbirii telefonic iniţiată de Obama din avionul prezidenţial Air Force One, preşedintele american a subliniat necesitatea ca SUA şi China să pună în practică angajamentele G20 pentru producerea unei creşteri echilibrate şi durabile, arată Casa Albă într-un comunicat.

Discuţia a durat aproximativ o oră şi ambii lideri au evocat importanţa unei relaţii bilaterale pozitive.

Potrivit Reuters, şeful statului american s-a bucurat de decizia preşedintelui chinez de a lua parte la un summit pe probleme de securitate nucleară, desfăşurat la mijlocul lunii aprilie la Washington: Va fi o oportunitate pentru abordarea interesului comun în stoparea proliferării nucleare şi în protecţia împotriva terorismului nuclear.

Anterior, Casa Albă a anunţat că a obţinut acordul Chinei pentru a negocia la ONU eventualele sancţiuni împotriva Iranului din pricina programului său nuclear. Beijingul a rămas reticent faţă de adoptarea de noi sancţiuni ONU împotriva Teheranului.

Barack Obama

China a cerut părţilor implicate să dea dovadă de flexibilitate pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian, respingând implicit ideea sancţiunilor, cu ocazia unei întrevederi dintre şeful diplomaţiei chineze şi un emisar iranian.

Hu Jintao a făcut referire, în timpul conversaţiei telefonice cu omologul său american, la interesul celor două ţări pentru relaţii economice stabile şi sănătoase.

image

El şi-a exprimat speranţa că cele două părţi vor gestiona de o manieră adecvată consultările de la egal la egal pe problemele comerciale şi că vor proteja cooperarea comercială generală, relevă un comunicat al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Diferendele economice şi comerciale au contribuit la problema ratei de schimb a yuanului, considerat de SUA şi UE puternic subevaluat pentru a da un avantaj competitiv neloial pe pieţele externe mărfurilor chinezeşti.

Alte surse de tensiune sunt legate de probleme politice precum întâlnirea dintre preşedintele Obama şi Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani acuzaţi de Beijing de separatism, sau o importantă vânzare de arme americane Taiwanului, pe care China îl consideră o provincie rebelă şi îl doreşte reintegrat sub autoritatea sa.

Problemele Taiwanului şi ale Tibetului ţin de suveranitatea şi de integritatea teritorială chineză, făcând parte din interesele fundamentale ale Chinei, a amintit şeful statului chinez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite