Reizbucnirea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan posibilă în orice moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul din Nagornâi Karabah ar putea reîncepe
Conflictul din Nagornâi Karabah ar putea reîncepe

Pericolul reizbucnirii ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan în enclava Nagornâi Karabah este unul extrem de real, apreciază cunoscutul expert militar rus Pavel Felgengauer, scrie presa străină.

Există astăzi o ameninţare reală de destabilizare a situaţiei din Nagornâi Karabah. Până nu demult, nici Baku, nici Erevanul nu au dorit să escaladeze tensiunile.

Astăzi situaţia s-a schimbat. Administraţia preşedintelui azer Ilham Aliev are un obiectiv serios, pentru a cărui realizare ar putea să întreprindă acţiuni riscante, care să meargă până la relansarea acţiunilor militare, a afirmat Felgengauer pentru un post de radio local

Azerbaidjanul ar putea să facă un astfel de pas chiar şi în cazul în care o acţiune militară nu îl va avantaja, în opinia analistului rus.

Scopul unui astfel de demers din partea Azerbaidjanului nu este preluarea controlului propriu-zis asupra enclavei separatiste, ci împiedicarea ratificării protocoalelor dintre Armenia şi Turcia, consideră expertul citat.

Diferendul din Nagornâi Karabah nu mai poate fi numit un conflict îngheţat, crede expertul rus: Situaţia creată în regiune excede starea de congelare şi, în orice moment, se poate întâmpla orice.

Acesta apreciază că forţele armatei azere nu sunt capabile astăzi să asigure o victorie militară Azerbaidjanului.

Dacă azerii şi-ar fi cheltuit mai judicios mijloacele financiare, dacă nivelul de corupţie nu ar fi fost atât de mare, ca de exemplu în Georgia, rezultatele ar fi fost altele. Astăzi însă ei cheltuiesc o grămadă de bani, dar cu toate acestea nu sunt pregătiţi să poarte un război modern, a mai apreciat expertul militar.

Comentariul lui Pavel Felgengauer survine după ce şeful Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Dennis Blair, a exprimat o preocupare similară.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru informaţii al Senatului SUA, Blair a avertizat că între Armenia şi Azerbaidjan ar putea reizbucni ostilităţile, adăugând că o situaţie instabilă se menţine şi în Balcani şi în Caucaz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite