VIDEO Regizorul Oliver Stone: "Hitler, un ţap ispăşitor, iar pe Stalin îl înţeleg"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oliver Stone stârneşte controverse în istorie
Oliver Stone stârneşte controverse în istorie

Regizorul american Oliver Stone a stârnit furia după ce l-a numit pe Hitler un "ţap ispăşitor" şi l-a lăudat pe Stalin. Mass-media a început să atace comentariile sale controversate legate de dictatorii însetaţi de sânge la o zi după ce Stone a vorbit la o televiziune din California pentru a-şi promova noul serial.

Stone a anuntat că serialul de 10 ore este un curs intensiv în istoria secolului 20 pentru  televiziunea americană şi  este conceput ca un antidot la inexactităţile şi deviaţiile care, crede el că există în naraţiunea convenţională a istoriei bombate în şcolile americane şi mass-media.

Serialul intitulat Istoria Secretă a Americii lui Oliver Stone este o tentativă de a "înveli" ceea ce el considera că a fost o versiune părtinitoare a istoriei predate în şcolile din SUA. Un episod se concentrează în întregime pe partea pozitivă a personalităţii lui Hitler - al cărui regim nazist a fost responsabil pentru exterminarea a şase milioane de evrei.



Ziarele britanice The Daily Mail, the Guardian şi the Independent au reacţionat la comentarile regizorului. "Nu putem să judecăm oamenii ca fiind buni sau răi", a spus Stone. "Hitler este produsul unor serii de acţiuni. Este cauza şi efectul."

"Oamenii din America nu ştiu legătura dintre Primul şi Al doilea război mondial. Hitler este un ţap ispăşitor de-a lungul istoriei şi a fost folosit într-un mod ieftin., a mai adăugat celebrul regizor.

Stone a agarvat controversa susţinând că Stalin a avut o cu totul altă poveste. "Nu vreau să-l "conturez" ca pe un erou dar pentru a spune mai exact- a luptat împotriva maşinii de război germane mai mult decât oricare persoană", a afirmat Stone.

"Am avut posibilitatea să ma pun în locul lui Stalin şi al lui Hitler pentru a le înţelege punctul lor de vedere. Nu poţi aborda istoria decât dacă aveţi empatie pentru persoana pe care s-ar putea să o urâţi."

The Independent a raportat că scenaristul principal al serialului, profesorul de istorie Peter Kuznick, a spus că Stone nu a încercat să ofere o perspectivă mai pozitivă a lui Hitler. "Dar avem de gând să-l descriem ca pe un fenomen istoric şi nu ca pe cineva care a apărut din neant", a replicat el.

Cu toate acestea, protestatarii i-au atacat discursul său cu dezbateri furioase pe forumuri on-line. Nu este prima dată când Stone, în vârstă de 63 de ani, a iscat controverse prin munca sa. Filmul său din '90, JFK, sugera că preşedintele Lydon Johnson a avut un rol în asasinarea preşedintelui american Kennedy împreună cu CIA, armata, mafia şi exilaţii cubanezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite