Regele saudit şi dialogul religiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul Naţiunilor Unite de la New York a găzduit pe 12.11.08 un eveniment istoric: o conferinţă interconfesională în cadrul Adunării Generale a ONU, iniţiată de regele Arabiei Saudite,

Sediul Naţiunilor Unite de la New York a găzduit pe 12.11.08 un eveniment istoric: o conferinţă interconfesională în cadrul Adunării Generale a ONU, iniţiată de regele Arabiei Saudite, Abdullah Bin Abdulaziz.

Geneza ideii Regelui Abdullah cu privire la un dialog interreligios poate fi regăsită în întâlnirea din 2007 la Riad cu prim-ministrul japonez al vremii. Ideea s-a cristalizat în cadrul Conferinţei mondiale pentru dialog între religii care a avut loc la începutul acestui an la Madrid, iar acum dobândeşte în sfârşit dimensiuni internaţionale. Importanţa conferinţei inter-confesionale vine din faptul că aceasta a fost iniţiată de Arabia Saudită, leagănul Islamului şi ţara celor două moschei sfinte, şi de un rege care credea în dialog, în cultură şi comunicare chiar şi înainte de atacurile teroriste care au zguduit Arabia Saudită şi lumea întreagă.

Înainte de a accede la tron, regele Abdullah a sponsorizat festivalul cultural saudit Janadriya. A invitat şi oaspeţi care nu erau consideraţi prieteni ai Arabiei Saudite, atât occidentali cât şi arabi, spunând: „Lăsaţi-i pe cei care nu ştiu nimic despre noi să vină, să vadă şi să discute despre problemele din interiorul Arabiei Saudite”.

După izbucnirea terorismului global, care a început cu atacurile împotriva Americii şi a ajuns până în Riad şi alte oraşe din Arabia Saudită, regele Abdullah a fost cel care s-a confruntat cu aderenţii acestor idei distructive.

De-a lungul timpului, regele saudit s-a întâlnit cu şefi de stat, lideri religioşi şi oameni de ştiinţă pentru a discuta deschis despre credinţă, toleranţă şi dialog - chiar şi în emisiuni televizate.

Toate discursurile sale fac apel la mai mult dialog. „Am intrat într-o etapă în care nu mai ştim ce este dialogul, în care oricine nu este de acord cu noi este considerat ca fiind împotriva noastră, nu numai în exterior, dar şi în interiorul Arabiei Saudite. Nu poţi lansa un dialog interconfesional la nivel internaţional până ce nu consolidezi o cultură a dialogului la tine acasă”, a spus Abdullah.
Dar nu este cazul Arabiei Saudite din moment ce regele Abdullah a lansat un dialog naţional în ţara sa, care a reverberat în regiune, de la problemă la problemă şi din oraş în oraş şi în toate segmentele societăţii saudite.

Monarhul saudit nu s-a oprit aici. El a declarat în timpul faimosului său discurs de la al-Qassim că respinge orice etichetări care aruncă îndoieli asupra altora, fie că ei sunt fundamentalişti, liberali sau secularişti şi indiferent dacă aceste descrieri sunt folosite corect sau nu. De asemenea, el a recomandat saudiţilor să evite sintagma de „alleged nationalism” ( elitism naţionalist) şi a subliniat că toţi cetăţenii au dreptul să clădească şi să interacţioneze.

Articol preluat din cotidianul panarab “Asharq Al-Awsat”

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite