Record istoric al nivelului de CO2 în atmosferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii mai, concentraţia de CO2 din atmosfera Pământului a atins valoarea de 387 părţi per million (ppm), ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din ultimii 650.000 de ani.

La începutul lunii mai, concentraţia de CO2 din atmosfera Pământului a atins valoarea de 387 părţi per million (ppm), ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din ultimii 650.000 de ani. Datele au fost furnizate de Observatorul Astronomic Mauna Loa, din Hawaii. Oamenii de ştiinţă spun că această valoare este cu 35% mai mare decât estimările ştiinţifice prognozate şi că fenomenul se desfăşoară mult mai rapid decât s-a presupus.

50% din emisii, absorbite de păduri

În condiţiile în care CO2 este gazul cel mai incriminat în producerea efectului de seră, cercetătorii se tem că schimbările climatice se vor petrece şi în continuare mai repede decât pot fi controlate de oameni.

Creşterea, din ultimul timp, a vitezei de acumulare a CO2 în atmosferă este confirmată şi de datele analizate de Administraţia Americană a Oceanelor şi Atmosferei. Astfel, dacă între 1970-2000, această creştere a fost de aproximativ 1,5 ppm pe an, după anul 2000 creşterea medie anuală a nivelului de CO2 în atmosferă a sărit la 2,1ppm.

Această schimbare poate indica, în opinia oamenilor de ştiinţă, "pierderea capacităţilor naturale ale planetei Pământ de a absorbi emisiile tot mai mari de CO2".

Conform modelelor climatice de până acum, aproximativ jumătate din aceste emisii urmau să fie absorbite de pădurile şi oceanele Terei. Acum însă, măsurătorile făcute de Observatorul de la Mauna Loa, unul dintre cele mai credibile din lume, contrazic aceste modele. "Suntem martorii unui moment-cheie în schimbarea climei pe Pământ. Şi veştile nu sunt deloc bune", a spus Robin Oakley, preşedintele Greenpeace privind schimbările climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite