Războiul secret al Israelului în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece opţiunea militară nu este sprijinită, Mossadul duce o luptă din umbră cu Teheranul. Mossadul are mână liberă de la guvernul israelian să oprească programul nuclear iranian prin orice mijloace, de la sabotaje şi infiltrări până la asasinate. 

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a descoperit, recent, că Iranul a ascuns existenţa a 209 kilograme de uraniu îmbogăţit. Astfel, Teheranul dispune de aproximativ o tonă din acest material, suficient pentru realizarea unei bombe nucleare.

Numărul centrifugelor a ajuns de la 3.800 la 5.600. Nu este de mirare că Israelul vede în Iran cea mai mare ameninţare la adresa securităţii sale.

Deocamdată, datorită opoziţiei administraţiei Obama, dar şi conştientizării unor consecinţe greu de prevăzut, opţiunea militară, deşi agreată de unii lideri politici de dreapta, între care premierul Benyamin Netanyahu, nu este de actualitate. 

De la sabotaje, la asasinate

Israelul a pus la punct de mai multă vreme o strategie de subminare a programului nuclear iranian. Cabinetul Ehud Olmert a transmis serviciilor secrete că, în afara războiului, toate mijloacele sunt permise. Se subînţelegea: de la sabotaj, dezinformare şi până la angajarea unor ucigaşi plătiţi.

Noua strategie a fost confirmată recent de un fost agent al CIA, specializat în problemele iraniene. Acesta a declarat cotidianului britanic „The Daily Telegraph” că măsurile Mossad vizează încetinirea progresului programului nuclear, dar de o aşa manieră încât iranienii să nu-şi dea seama ce se întâmplă.

Analistul pe probleme de securitate Reva Bhalia, de la Stratfor, un cunoscut think tank privat cu legături guvernamentale, afirmă că Israelul colaborează cu Statele Unite.

„Cu ajutorul SUA, operaţiunile secrete israeliene s-au concentrat atât asupra eliminării unor personaje-cheie implicate în programul nuclear, cât şi asupra sabotării canalelor de aprovizionare ale Iranului”, a declarat ea.

S-a zvonit că Mossadul ar fi fost în spatele decesului lui Ardeshire Hassanpour, un important specialist în probleme nucleare, de la uzina de îmbogăţire a uraniului din Isfahan, mort în 2007 în circumstanţe neelucidate.

Analişti occidentali în probleme  de informaţii mai susţin că moartea recentă a unor importante persoane implicate în procurarea şi îmbogăţirea uraniului, atât în Iran, cât şi în Europa, s-a datorat  tot unor acţiuni ale Mossadului, care urmăreşte să lipsească Teheranul de specialişti.

„Creierul“ operaţiunilor: Meir Dagan

La prima vedere, cetăţeanul Dagan, aşa cum îl cunosc vecinii, pare un bărbat paşnic, iubitor de muzică clasică şi de natură. Identitatea lui modestă ascunde, însă, un om plin de îndrăzneală şi imaginaţie, care a reuşit prin acţiunile întreprinse împotriva Iranului şi altor inamici ai Israelului să refacă gloria apusă a serviciilor de informaţii israeliene.

În septembrie 2007 au fost bombardate instalaţiile nucleare pe care le construia Siria, iar în 2008, a fost distrusă o uzină siriană de arme chimice.

Şeful Mossad se foloseşte şi de  „scurgeri” de informaţii în presa internaţională pentru a discredita Iranul şi a câştiga ţările occidentale de partea Israelului. Astfel, iranienii au trebuit să distrugă o instalaţie în apropiere de Teheran pe care o foloseau pentru dezvoltarea armelor nucleare, ascunsă de un teren de fotbal, după ce la AIEA au parvenit informaţii despre existenţa ei.  Informaţiile au fost „cumpărate” de la importanţi cercetători din domeniul nuclear care lucrau în Iran. 

Împreună cu agenţi ai CIA, agenţii Mossad s-au infiltrat în companii europene care lucrează în Iran, pentru a obţine fotografii şi materiale confidenţiale despre amplasamentul rachetelor iraniene şi al centrelor de îmbogăţire a uraniului.

Arsenalul iranian provoacă îngrijorare în Occident

Teheranul dispune de un arsenal militar foarte modern. Potrivit ultimelor estimări ale publicaţiei „Jane’s Defence“,  Iranul şi-a triplat numărul de rachete balistice cu rază medie de acţiune, dispunând, la ora actuală, de 100 de rachete operaţionale Shahab 3 şi este pe cale să realizeze un lansator de rachete, capabil să pună pe orbită un satelit spion de 30 de tone.

Recent autorităţile militare au anunţat că au dezvoltat o dronă, un avion fără pilot cu rază de acţiune de 1.000 de km. Din 1992, când s-a impus embargoul militar american, Iranul a produs avioane de luptă proprii, rachete nedetectabile, tancuri şi blindate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite