Raport AI: Rromii sunt în continuare ţinta unor discriminări, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Amnesty International critică România, în ultimul său raport, pentru modul în care sunt trataţi rromii, afirmând că inclusiv preşedintele Traian Băsescu i-a discriminat în discursurile sale.

"Victime ale stereotipurilor rasiste, rromii au fost în continuare în 2010 ţinta unor discriminări în materie de acces la învăţământ, la locuinţe sau locuri de muncă", se arată în preambulul capitolului de trei pagini consacrat României. Raportul  Amnesty International (AI) analizează în 400 de pagini157 de ţări şi teritorii de pe mapamond.

AI atrage atenţia că mai mulţi înalţi oficiali guvernamentali au făcut comentarii rasiste şi discriminatorii. Un exemplu în acest sens este ministrul Afacerilor Externe,Teodor Baconschi, care "a vorbit despre «legături între criminalitate şi comunitatea rromă» şi s-a referit la rata «naturală» a delincvenţei printre romi".

"În noiembrie, în timpul vizitei sale în Slovenia, preşedintele (Traian Băsescu, n.r.) s-a referit şi el la rromi ca fiind «delincvenţi» şi a vorbit despre ei ca fiind «dificil de integrat» şi «nedispuşi să muncească»", arată Amnesty International

Apărătorii drepturilor omului evocă apoi cazuri precise de discriminare întâlnite de exemplu la Miercurea Ciuc, în cartierul Craica din Baia Mare şi pe strada Coastei din Cluj-Napoca.

Totodată, Amnesty International avertizează, referitor la propunerea legislativă de a schimba numele oficial al membrilor minorităţii rrome în "ţigan", că acest termen are o conotaţie peiorativă şi stigmatizează persoanele.

În acelaşi raport, Amnesty International a mai criticat şi alte ţări europene pentru felul în care este tratată comunitatea rromă. Astfel, potrivit raportului, rromii au continuat în 2010 să se confrunte cu atacuri violente şi au avut de suferit din cauza discriminării în Ungaria şi au trăit într-un climat de teamă.

Guvernul de la Bucureşti continuă să nege orice implicare în afacerea CIA, deşi au apărut dovezi


În raportul AI se mai spune că "în ciuda unor noi elemente care tind să demonstreze că România a participat la programul de 'restituiri' şi detenţii secrete pus pe picioare de CIA, Guvernul de la Bucureşti continuă să nege orice implicare în această afacere".

În noiembrie 2010, Amnesty International  afirma că UE trebuie să susţină anchetele independente şi să facă presiuni asupra statelor membre pentru a face dreptate victimelor programelor CIA.

Amnesty International îşi manifestă îngrijorarea pentru faptul că România nu a implementat corespunzător măsurile antitortură şi împotriva relelor tratamente, eşuând mai ales să interzică în Codul penal folosirea dovezilor obţinute ca rezultat al torturii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite