Rachete din arsenalul nord-coreean ar putea, teoretic, atinge Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete din arsenalul nord-coreean ar putea, teoretic, atinge Europa
Rachete din arsenalul nord-coreean ar putea, teoretic, atinge Europa

După testul său nuclear efectuat luni,  Coreea de Nord a lansat şase rachete cu rază scurtă de acţiune, dintre care una vineri, potrivit autorităţilor de la Seul. În acest context, o trecere în revistă a arsenalului de rachete nord-coreene poate fi utilă, notează AFP, citată de Agerpres.

Racheta Taepodong-2 Avance are rază de acţiune potenţială de circa 8.000 km. În raza ei de acţiune se află coasta vestică a SUA, Hawaii, Australia şi estul Europei. Autorităţile nord-coreene afirmă că aceste rachete, precum şi toate rachetele Taepodong sunt lansatoare spaţiale /SLV/ de sateliţi, dar tehnologia pentru sateliţi şi cea pentru rachete sunt considerate interschimbabile.

Taepodong-2 este o rachetă cu trei trepte, având o rază de acţiune potenţială de peste 6.700 km, ceea ce pune Alaska în bătaia tirului. Potrivit experţilor de la Seul, lansarea unei rachete de acest tip a eşuat aproape imediat după decolare în iulie 2006. Primele două trepte sunt alimentate cu carburant lichid, în timp ce a treia ar fi alimentată de carburant solid. Ea este similară rachetei SLV Safir-Omid a Iranului, ceea ce face posibilă presupunerea unei cooperări importante între cele două ţări.

Racheta Taepodong-1 are o bătaie estimată la 2.500 km. În cursul unui test în august 1998, o rachetă de acest tip a survolat Japonia, şocând comunitatea internaţională pentru că performanţa ei era departe de capacitatea care i se atribuia la timpul respectiv Phenianului. Primele două etaje sunt alimentate cu combustibil lichid, iar al treilea - cu combustibil solid. Încărcătura utilă este de aproximativ 500 kg. Experţi în domeniu susţin însă că ea nu ar fi foarte precisă.

Coreea de Nord a mai pus la punct un nou tip de rachetă balistică cu rază medie de acţiune, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. Având o rază de acţiune de 3.000 km, ea ar putea atinge Guam-ul, nordul Australiei, o mare parte a Rusiei şi unele regiuni ale Indiei. La baza acestei rachete mobile, cu baza la sol, s-ar afla tehnologia rachetei balistice ruseşti SS-N-6, lansată de pe un submarin, susţin experţii. Ea este alimentată cu combustibil lichid, având una sau două trepte. Autorităţile de la Phenian au prezentat acest nou tip de rachetă în cursul unei parade militare în 2007. Nu i se cunoaşte precizia.

Japonia este ţinta cea mai probabilă a rachetei cu rază mică de acţiune Rodong. Ea este aproape identică cu rachetele Shahab-3 iraniană şi cu Ghauri II /Hatf V/ pakistaneză, ceea ce atrage presupunerea unei colaborări între aceste ţări, în urma unei vânzări a tehnologiei şi echipamentului rachetei de către Coreea de Nord. Cele trei ţări continuă să-i amelioreze concepţia. Ea are o rază de acţiune cuprinsă între 1.000-1.500 km şi o încărcătură utilă maximă de 1.000 kg. Aceste rachete au o singură treaptă şi o precizie slabă.

Scud este o rachetă cu un singur etaj şi cu o bătaie maximă de 800 km. Cunoscute în Coreea de Nord sub numele de Hwasong, Scud B şi Scud C nu pot atinge decât Coreea de Sud, dar Scud D poate lovi Japonia. Precizia ei este foarte slabă. Programele rachetelor balistice ale Pakistanului şi Iranului au fost construite cu tehnologie Scud.

Surse pentru aceste date furnizate de AP sunt compania de informaţii internaţională STRATFOR şi Ministerul Apărării al Coreea de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite