Putin i-a luat la Paris pe „mogulii“ ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus caută contracte avantajoase în Franţa în domeniul energiei şi al producţiei auto. Una dintre problemele majore pe care Vladimir Putin încearcă să o rezolve „în cheie franceză“ este restructurarea financiară a companiei Avtovaz, cea care fabrică maşina Lada.

Directorul Renault Carlos Ghosn declara la începutul acestei luni că grupul francez nu intenţionează „nici să-şi crească, nici să-şi diminueze" participarea de 25 la sută la Avtovaz.

Ceea ce însă nu-l împiedică pe premierul Putin să încerce în continuare să-l convingă de perspectivele unor investiţii în maşina Lada, una dintre cele mai cunoscute mărci auto din estul Europei.

Deocamdată, francezii de la Renault au dat lovitura în această regiune cu Loganul de la Dacia, care s-a vândut foarte bine în occident datorită preţului său modest.

Gaze de vânzare

Dar poate că momentul cel mai semnificativ al vizitei este semnarea unui acord între compania energetică franceză EDF şi gigantul rus Gazprom.

Acordul este menţionat de către consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Uşakov, el putând deschide calea unor investiţii franceze în conductele de gaz rusesc din Marea Baltică şi din Marea Neagră. Iuri Uşakov, citat de Agerpres, nu a vrut să precizeze dacă acest document implică participarea EDF la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, concurent al proiectului Nabucco.

„Realpolitik" À la française

Nabucco este preferat de Uniunea Europeană şi de autorităţile de la Bucureşti. El ar trebui să concretizeze dorinţa statelor europene de a deveni mai independente energetic faţă de Rusia, mai ales după experienţa neplăcută a crizei gazelor care a opus Moscova şi Kievul, dar în care Uniunea Europeană a fost prinsă la mijloc.

Parisul pare însă mai resemnat decât alte capitale europene în privinţa poziţiei dominante a Moscovei pe piaţa energetică europeană. Sau, după cum se exprima un analist BBC, francezii sunt ceva mai înclinaţi decât alţi europeni să aplice o strategie de tip "realpolitik" în această chestiune.

Din delegaţia rusă care s-a deplasat la Paris cu premierul Putin face parte şi patronul Gazprom, Aleksei Miller. Lui i se alătură alţi doi oameni de afaceri influenţi, Viktor Vekselberg şi Mihail Prohorov.

Chirac, în lipsă de Sarkozy

Alte contracte importante vor fi încheiate între holdingul de stat Rostehnologhii şi grupurile franceze Safran şi Thales. „Discuţiile se vor purta asupra parteneriatului în mai multe sectoare strategice", declara Chris Weafer, şeful Băncii de investiţii ruse Uralsib, potrivit AFP.

Şeful guvernului rus nu s-a putut întâlni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, aşa cum se anunţase iniţial la Moscova, întrucât acesta e într-o deplasare în străinătate. Dar cei doi lideri au vorbit la telefon miercuri, evocând în primul rând probleme comerciale bilaterale, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Dacă nu se va întâlni cu Nicolas Sarkozy, Vladimir Putin ar putea să se întâlnească în schimb cu fostul preşedinte Jacques Chirac, cu care el are „bune relaţii personale", aşa cum sublinia Iuri Uşakov.

Un portelicopter pe lista de cumpărături

Deplasarea premierului rus la Paris are loc într-un moment în care Moscova încearcă să achiziţioneze din Franţa un portelicopter din clasa Mistral. O astfel de navă costă între 400 şi 500 de milioane de euro. Contractul ar reprezenta o premieră, Rusia cumpărând pentru prima oară o navă militară de la o ţară NATO. Vasul va fi al doilea ca mărime din flota rusă, după portavionul Kuzneţov.

Comandantul şef adjunct al marinei ruse, Oleg Buţev, declara pentru RIA Novosti, citată de Agerpres, că Statul Major al Flotei consideră necesare achiziţionarea portelicopterului Mistral şi construirea altor patru vase de acest tip sub licenţă franceză. Cu aceste nave, destinate să sprijine operaţiunile de debarcare, de menţinere a păcii şi de salvare, urmează să fie echipate flota rusă a Nordului şi cea a Pacificului, preciza Oleg Buţev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite