VIDEO Putin: "Deşi au existat represiuni, epoca stalinistă nu trebuie apreciată univoc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Eltin si Vladimir Putin, primii doi preşedinţi ai Rusiei
Boris Eltin si Vladimir Putin, primii doi preşedinţi ai Rusiei

Vladimir Putin nu crede că este corect ca o apreciere univocă să fie dată perioade staliniste, dar a recunoscut că au existat represiuni inacceptabile în acea epocă

"Orice eveniment istoric trebuie analizat în ansamblu. Ţara s-a transformat în acea perioadă dintr-una agrară într-una industrială. Este adevărat că ţărănimea nu a mai rămas", a afirmat premierul rus în dialogul său direct cu cetăţenii ruşi, răspunzând la o întrebare legată de rolul lui Stalin, după cum relatează ITAR-TASS.

Calificând întrebarea drept "o capcană", el a adăugat că, în epoca Stalin, Rusia a câştigat Marele Război pentru Apărarea Patriei /Al Doilea Război Mondial/ şi că "nimeni nu poate arunca cu piatra în aceia care au organizat această victorie".

Vladimir Putin a recunoscut însă că în perioada stalinistă au fost represiuni şi că acestea nu pot fi acceptate.

"Represiuni au fost şi este inacceptabil. A fost un cult al personalităţii, au fost crime împotriva propriului popor. Toate acestea sunt un fapt", a mai declarat Vladimir Putin în sesiunea de întrebări-răspunsuri cu naţiunea rusă, transmisă în direct de posturile naţionale de radio şi televiziune şi care a durat patru ore.





La 30 octombrie, cu ocazia Zilei comemorării victimelor represiunilor politice, preşedintele rus Dmitri Medvedev declara, într-un mesaj video publicat pe blogul său, că represiunile staliniste, care au făcut 'milioane' de victime, nu au justificări. "Nimic nu poate fi mai presus de viaţa umană. Nimic nu poate justifica represiunile", sublinia liderul rus.

În acelaşi mesaj, Dmitri Medvedev afirma că este imposibilă revizuirea rezultatelor celui de-al doilea conflict mondial. "Noi acordăm o mare atenţie luptei împotriva falsificării Istoriei noastre. Şi credem că este inadmisibilă revizuirea rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar nu este mai puţin important a nu admite, sub pretextul restabilirii adevărului istoric, justificări pentru aceia care şi-au exterminat propriul popor", mai declară preşedintele rus Dmitri Medvedev pe blogul său

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite