Proiect gigantic de irigaţii, în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul va combate, în plus, seceta pe o suprafaţă de 250.000 de hectare, care sunt aproape deşertice, şi va reduce cu 30 la sută revărsările de ape ale fluviilor Gange şi Brahmaputra.

Proiectul va combate, în plus, seceta pe o suprafaţă de 250.000 de hectare, care sunt aproape deşertice, şi va reduce cu 30 la sută revărsările de ape ale fluviilor Gange şi Brahmaputra. Costul construirii reţelei se va ridica la 200 miliarde de dolari.

Proiectul este contestat de mulţi oameni de ştiinţă şi de organizaţiile ecologiste pe motiv că afectează mediul înconjurător, semnalează revista "Nature".

Fiecare indian dispune, în prezent, de 1.800 m³ de apă pe an, pentru a supravieţui. Creşterea demografică galopantă va duce însă la o creştere exponenţială a cererii de apă. Studii recente, finanţate de Banca Mondială, estimează deja că, în cel mult 20 de ani, volumul de apă disponibil pe cap de locuitor va scădea în India sub pragul de 1.000 de m³ pe an.

Or, pentru supravieţuire sunt necesari cel puţin 1.700! Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu preconizează că, până în 2050, când India ar putea număra 1,8 miliarde de locuitori, necesităţile de apă ale acestei ţări vor creşte cu 100 la sută. Penuria s-a făcut deja simţită în Rajasthan şi Gujarat, dar şi în Bengalul Occidental şi chiar în oraşul New Delhi.


Reţeaua va măsura 10.000 de kilometri


Proiectul de infrastructură presupune legarea între ele a marilor râuri, prin intermediul a treizeci de canale. India nu este propriu-zis o ţară care suferă din cauza lipsei de apă, dar aceasta este distribuită inegal, din cauza precipitaţiilor şi a solurilor, ce avantajează formarea câtorva fluvii, dar prea puţine râuri şi pârâuri. Recuperarea surplusului de apă, care în mod normal s-ar "pierde" în mare, va alimenta mai bine regiunile cărora le lipseşte această resursă.

Construcţia primului canal va începe înainte de sfârşitul acestui an. El va avea 230 de kilometri lungime şi va lega râurile Ken, din statul Madhya Pradesh, şi Betwa, din Uttar Pradesh, statul cel mai populat din sudul Gangelui. Întreaga reţea de canale va măsura 10.000 de kilometri lungime.

Marele proiect al guvernului indian a primit însă critici din partea oamenilor de ştiinţă şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, pe motiv că va distruge ecosistemele acestor râuri, amestecând speciile. Ecologiştii spun că nu doar peştii sau algele din apele curgătoare sunt în pericol de a dispărea, dar şi cele ale zonelor aşa-zis deşertice, care vor fi transformate în terenuri arabile, prin extinderea irigaţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite