Produsele high-tech au picat la testul "verde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria IT nu e preocupată de mediu, arată un studiu realizat de Greenpeace În ciuda angajamentelor luate de giganţii high-tech cu privire la protejarea mediului, organizaţia ecologistă

Industria IT nu e preocupată de mediu, arată un studiu realizat de Greenpeace

În ciuda angajamentelor luate de giganţii high-tech cu privire la protejarea mediului, organizaţia ecologistă Greenpeace a ajuns la concluzia că această industrie mai are "un drum foarte lung de parcurs", denunţând folosirea temelor ecologice în scopuri de marketing. Greenpeace a dat publicităţii miercuri un studiu comparativ privind aparatele electronice cele mai "ecologice" prezentate la salonul tehnologic CEBIT de la Hanovra, plasat sub semnul "IT-ului verde".

Din cele 37 de produse evaluate, între care computere de birou sau portabile, telefoane mobile şi agende electronice, doar trei mărci au obţinut un punctaj superior mediei, relatează AFP. E vorba despre laptopul Sony Vaio TZ11 şi despre două telefoane mobile de la Sony Ericsson - T650i şi PDA P1i.

Printre criterii de notare s-au numărat utilizarea substanţelor chimice periculoase, eficacitatea energetică şi capacitatea de reciclare a aparatelor "Suntem încă departe de a vedea un produs cu-adevărat verde în rafturi", a declarat Yannick Vicaire, responsabil al campaniei Greenpeace împotriva produselor toxice.

Anumite companii, precum Acer sau Apple, nu sunt nici măcar interesate deocamdată de acest lucru, a subliniat Vicaire. Acelaşi refuz îl afişează fabricanţii consolelor de jocuri Nintendo şi Microsoft, care au ajuns pe locurile codaşe ale clasamentului "pentru un high-tech responsabil" lansat în anul 2006 de Greenpeace.

Eco-tehnologia, la modă

Majoritatea expozanţilor au încercat să glorifice performanţele energetice ale produselor lor la CEBIT, unde organizatorii au pus la punct un "sat informatic verde". Patronul Microsoft, Steve Mallmer, a venit să prezinte un dispozitiv destinat consumatorilor casnici pentru a-şi regla consumul energetic. Fabricantul Fujitsu-Siemens a prezentat un aparat care nu consumă nimic în stare de hibernare, iar IBM şi-a prezentat prototipul unui server informatic care reciclează căldura.

Computere din ce în ce mai energofage

Pe de altă parte, companiile industriei IT concep aparate din ce în ce mai puternice şi mai energofage, în special cele destinate adaptării jocurilor video, care îşi îmbunătăţesc mereu grafica, sonorul şi rapiditatea.
Săptămânalul german "Der Spiegel" se lega recent de "computerul de 1.000 de waţi" al companiei Intel, echipat cu procesoare superputernice şi mai multe hărţi grafice pentru a-i încânta pe jucători.

Însă acest computer poate consuma la capacitate maximă între 1.000 şi 1.500 de waţi, adică de cinci ori mai mult decât un PC normal. În total, potrivit specialiştilor, sectorul IT emite aproape la fel de multe gaze cu efect de seră ca transportul aerian. Ecologiştii acuză ultima "modă" din marketing de a specula, fără un suport real, aplecarea clienţilor către produse "verzi".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite