VIDEO Prinţesele care schimbă lumea islamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asma Akhras,  Salma Bennani, Mozah Bint Nasser şi Rania Atallah
Asma Akhras, Salma Bennani, Mozah Bint Nasser şi Rania Atallah

Rania a Iordaniei, Mozah a Emiratului Qatar, Asma a Siriei ori Salma a Marocului sunt câteva personalităţi princiare care influenţează profund universul musulman.Aflate la graniţa dintre două lumi, Orient şi Occident, frumoase şi inteligente, ele militează pentru drepturile femeilor, desfiinţând tabuuri şi prejudecăţi.

Comparate cu Jacqueline Kennedy, Evita Peron ori Hillary Clinton, cele mai importante personaje feminine de stirpe nobilă din lumea islamică încearcă şi reuşesc să „îmblânzească" războiul dintre civilizaţii, impunând noi mentalităţi care vizează în primul rând condiţia femeii în lumea musulmană.

Mai citeşte şi:

VIDEO Vălul islamic dintr-o reclamă sexy provoacă scandal

În umbra iluştrilor soţi, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, preşedintele sirian Bashar Al-Assad, emirul Qatarului Hamad bin Khalifa ori regele Mohammed al VI-lea al Marocului, prinţesele islamului îşi fac auzită vocea, predicând pluralismul, deschizând calea economiei globale, influenţând în mod pozitiv procesul de modernizare al propriilor ţări.

Salma Bennani, „Alteţa Regală"

Înainte de a se căsători cu regele Mohammed al VI-lea al Marocului, Salma Bennani, 32 de ani, trăia într-un apartament din Qbibat, un cartier popular din capitala Rabat. A fost crescută de tată şi de bunica maternă, mama murindu-i pe când avea numai 3 ani. Încă din ziua căsătoriei (ce a avut loc în mai 2000) a „desfiinţat" un tabu care dura de mai bine de trei secole şi jumătate, fiind prezentată supuşilor fără văl, cu părul roşcat lăsat liber pe spate. Apoi, Mohammed al VI-lea a vrut pentru ea titlul de „Alteţă Regală", care nu fusese acordat niciodată până atunci vreunei soţii de suveran marocan.

Prinţesa Lalla Salma a Marocului a „profitat" de noua sa condiţie pentru a impune „mudawana", un nou cod al familiei, care permite femeilor să-şi aleagă singure soţul şi să divorţeze fără să piardă custodia copiilor.

Rania Atallah, regina fără protocol

Provenind dintr-o familie palestiniană, soţia regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, personalitate complexă admirată fără rezerve deopotrivă de Orient şi Occident, a urmat cele mai bune şcoli americane din Orientul Mijlociu. Strălucitoare şi inteligentă, Rania fost modelul preferat al unor mari case de modă, precum Valentino sau Ferre.

Refugiată din Kuwaitul invadat de Saddam Hussein, este adorată de iordanieni (circa două treimi dintre aceştia sunt de origine palestiniană). Prea puţin convenţională, regina nu ezită să încalce regulile stricte ale protocolului, intrând fără gărzi de corp în magazine ori pizzerii.

În 2004, datorită implicării ei în domenii complexe precum economia mondială şi combaterea terorismului, s-a situat pe locul 13 în clasamentul celor mai puternice 100 de femei ale lumii alcătuit de revista „Forbes".

Asma Al-Assad, „Evita" Siriei

La Londra, unde s-a născut în familia unui cardiolog sunnit, o chemau Emma, iar în Siria au supranumit-o „Evita", în amintirea fostei prime doamne a Argentinei, influenta Eva Peron.

Asma Akhras, frumoasa soţie a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, susţine că aparţine atât lumii arabe, cât şi celei occidentale.

Şi-a ţinut ascunsă căsătoria cu liderul sirian timp de două luni, pentru a vizita, în linişte, zonele cele mai defavorizate ale ţării. „Am vrut să-i văd pe sirieni exact aşa cum sunt şi să-i cunosc înainte să mă cunoască ei pe mine", şi-a motivat ea gestul. Spre deosebire de alte prime doamne ale Siriei, Asma joacă un rol important în ţară.

Se spune chiar că face parte dintre „principalii factori de decizie sirieni". Este implicată în mişcări pentru emanciparea femeii.

Regina în pantaloni

Mozah Bint Nasser Al-Missned, 45 de ani, este cea de-a doua soţie a emirului Qatarului, Hamad bin Khalifa. Detestă regulile seci ale protocolului, are grijă de propriul „look" la Chanel, îi place să se îmbrace în pantaloni de catifea neagră şi să poarte paruri cu diamante. Eleganţa şi rafinamentul ei au fascinat Occidentul.

Susţine că postul de televiziune Al Jazeera (cu sediul în Qatar) „a deschis ochii lumii arabe" şi că locuitorii emiratului „sunt pregătiţi pentru democraţie". Mozah vorbeşte mai multe limbi străine şi şi-a făcut din instruire o adevărată misiune.

Mozah Bint Nasser Al-Missned este Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie, Ştiinţă şi Dezvoltare din Qatar şi reprezentant special al UNESCO pentru Educaţie.

Schimbări

Rania a Iordaniei a reuşit să abroge legea referitoare la „delictul de onoare" (care permitea uciderea unei femei de către rude dacă aceasta şi-ar fi „dezonorat" în vreun fel sau altul familia). Salma a abolit, în Maroc, obligaţia de obedienţă necondiţionată a femeilor faţă de soţ, iar Mozah a impus în Qatar votul pentru semenele sale.

Regina Rania a Iordaniei





Lalla Salma a Marocului





Sheikha Mozah Bint Nasser Al-  Qatar





Asma Al-Assad - Siria

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite