Prim-ministrul israelian cere, în faţa ONU, "o linie roşie clară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut, în faţa ONU, stabilirea unei "linii roşii clare" cu privire la îmbogãţirea uraniului de cãtre Iran pentru a-l împiedica sã obţinã arma atomicã, subliniind cã "timpul preseazã" în cazul dosarului nuclear iranian, transmite AFP.

"În faţa unei linii roşii clare, Iranul va ceda", a asigurat Netanyahu în faţa Adunãrii Generale a ONU.

Prim-ministrul israelian a arãtat, de la tribuna Adunãrii, schema unei bombe artizanale, pentru a explica faptul că trebuie împiedicat neapãrat Iranul, care, a spus el, a ajuns în prezent la 70%, sã nu atingã pragul de 90% de îmbogãţire a uraniului sãu. Netanyahu chiar a trasat o linie roşie pe aceastã schemã.

"Timpul preseazã, este foarte târziu", a avertizat el. "Calendarul nuclear iranian nu aşteaptã".

Subliniind cã este vorba despre "supravieţuirea" ţãrii sale, el a estimat cã este "datoria sa de a vorbi". "Viitorul lumii este în joc... nimic nu poate pune mai mult în pericol viitorul nostru decât un Iran cu arme nucleare", a spus el.

Fãcând o paralelã între un Iran putere nuclearã şi "Al Qaida înarmatã cu bombe atomice", el s-a întrebat: "Cine ar fi în siguranþã în Orientul Mijlociu? în Europa? în America?".

"Singura cale prin care putem evita acest lucru în mod credibil este de a împiedica Iranul sã strângã suficient uraniu îmbogãţit pentru a fabrica o bombã", a tras el concluzia.

Uraniul slab îmbogãţit poate fi folosit în centralele electrice, dar este nevoie de o îmbogãţire de cel puþin 90% pentru a-l putea face "carburantul" unei bombe, aminteşte AFP.

Printre altele, Netanyahu a denunţat "discursurile defãimãtoare" rostite de la aceeaşi tribunã a Adunãrii Generale a ONU de cãtre preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a calificat drept  "rasistã"  politica de colonizare israelianã în teritoriile palestiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite