Preşedinţii Sudanului şi Sudanului de Sud negociază la Addis Abeba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii Sudanului şi Sudanului de Sud s-au întâlnit, duminică seară, pentru a încerca să ajungă la un acord de a pune capăt ostilităţilor şi a relua exporturile de petrol, deşi un acord-cheie asupra securităţii se află încă în impas după două săptămâni de discuţii în capitala etiopiană, relatează Reuters.

Sudanul de Sud a anunţat că se aşteaptă ca preşedintele sudanez Omar Hassan Al-Bashir şi omologul său din Sud, Salva Kiir, să ajungă la un acord luni, după ce termenul limită al Consiliului de Securitate al ONU a fost neoficial prelungit.

Armatele celor două ţări s-au luptat mai multe săptămâni în aprilie de-a lungul frontierei nemarcate şi disputate, într-un conflict care a escaladat asupra preţului pe care Sudanul de Sud ar trebui să îl plătească pentru a utiliza conducte de petrol din nord.

Evidenţiind profunda neîncredere dintre cei doi vecini, Sudanul de Sud a acuzat Sudanul că paraşutează arme destinate rebelilor din noua naţiune africană, ce s-a desprins de fostul ei duşman dintr-un război civil, Khartoum, în iulie 2011.

Ministrul pentru afacerile cabinetului din Sudanul de Sud, Deng Alor, a anunţat că Kiir şi Bashir ar urma să ajungă la un acord până luni.

"Mâine vom termina. Va fi o înţelegere", a declarat el reporterilor, după începutul summitului, fără a oferi detalii.

Cele două ţări ar fi trebuit să ajungă la un acord de pace global până în weekend sau riscă să suporte sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Termenul oficial al ONU a expirat sâmbătă, la miezul nopţii, dar părţile au efectiv timp până la sfârşitul summitului condus de Uniunea Africană pentru a ajunge la acest acord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite