Presa străină despre inundaţiile devastatoare din România: Guvernul a cerut ajutorul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile din România ocupă paginile electronice ale ziarelor din străinătate. Presa scrie despre ploile care au devastat nord-estul României şi despre ajutorul cerut de guvernul român Uniunii Europene pentru refacerea podurilor, drumurilor şi gospodăriilor distruse de puhoaie.

Cel puţin 22 de oameni au murit din cauza inundaţiilor şi a ploilor torenţiale din ultima săptămână din România. În jur de 7000 de oameni au fost evacuaţi până acum şi zone imense de pământ arabil se află sub apă, au declarat oficialii, citaţi de jurnaliştii de la BBC News.

Guvernul român a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru a repara podurile şi gospodăriile distruse de puhoaie. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat că situaţia este foarte gravă, în special în zona de nord-est a ţării.

Mii de militari continuă să construiască diguri împotriva inundaţiilor şi ajută la evacuarea localnicilor, a continuat Blaga, citat de BBC News.

El a avertizat că pagubele produse de inundaţii vor avea un impact negativ asupra economiei româneşti, care se zbate să iasă din recesiune.

Economia celei de-a doua cele mai sărace ţări din Europa s-a contractat cu mai mult de şapte la sută anul trecut, iar guvernul prezice o scădere de 1 sau 2% din PIB pentru 2010.

De asemenea, şi RTT News scrie că guvernul român a cerut ajutor de la UE pentru a repara casele distruse de viituri şi ploi torenţiale.  Jurnaliştii îl citează tot pe ministrul de Interne, care "nu a făcut încă o evaluare totală a pagubelor întrucât inundaţiile sunt încă într-o fază critică, în special pe râul Siret din nordul şi estul României".

Publicaţia anunţă în continuare că Blaga a avertizat că Dunărea a depăşit cel mai mare nivel înregistrat în 2006 în jurul oraşelor Galaţi şi Brăila. Peste 22 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţii, în timp ce peste 3.000 de case au fost inundate, iar 200 distruse.

Jurnaliştii relatează că majoritatea victimelor s-au înecat când au fost luate de apele învolburate.

Agenţia de ştiri Tanjug News Agency informează că 24 de persoane au murit în România din cauza inundaţiilor în ultima săptămână, iar cel puţin 7.000 au fost evacuate din casele lor.

Ieri, CNN scria că cel puţin 24 de persoane au murit în inundaţiile din ultimele opt zile, iar alţi 14.000 au fost evacuaţi din casele lor întrucât ploiele torenţiale continuă să cadă în nord-estul ţării. Nu doar România este afectată de ploi, în Franţa, cel puţin 25 de oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite