Presa internaţională: Protestul de la Bucureşti, cel mai mare de după căderea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române au închis mai multe străzi din centrul Bucureştiului, miercuri, pregătindu-se de cel mai mare protest de după comunism împotriva măsurilor drastice de reducere a cheltuielilor propuse de Guvern. Presa internaţională a relatat pe larg despre evenimentele care au avut loc astăzi în Piaţa Victoriei.

Acesta este primul test serios al determinării guvernului de a introduce măsurile de austeritate pentru a primi ajutor internaţional menit să scoată economia ţării din recesiune. Protestul de miercuri este unul dintre cele mai mari de după căderea comunismului, notează Reuters.

"Analiştii apreciază că Guvernul ar putea ceda presiunii publice şi ar putea atenua măsurile de reducere a cheltuielilor în încercarea a păstrare a popularităţii pentru majoritatea parlamentară fragilă, deşi alegerile sunt programate abia la sfârşitul anului 2012", adaugă Reuters,citată de Mediafax.

Protestatarii inlcud muncitori publici, profesori, doctori, mineri şi pensionari, scrie Reuters, adăugând că România ar putea ajunge mai rău ca Grecia.

România a promis reduceri de 25% şi 15% pentru a satisface cererile FMI pentru a primi următoarea tranşă a împrumutului din pachetul de 20 de miliarde de euro.

Manifestanţii, 50.000 conform sindicatelor şi 30.000 conform Jandarmeriei, cer demisia premierului liberal-democrat Emil Boc, în caz contrar ameninţând cu declanşarea grevei generale pe 31 mai, notează agenţia France-Presse, citată de Mediafax.

Sectorul de stat al României, criticat pentru ineficienţă şi corupţie, angajează o treime din forţa de muncă şi a cheltuielilor. Pensiile, salariile şi alte beneficii sociale însumează două treimi din veniturile bugetare.

FMI a declarat că-i va distribui României următoare tranşă doar după ce Guvernul vine cu un plan credibil de reducere a deficitului bugetar până la 6.8%, notează Aljazeera.

"Capacitatea Guvernului de a transmite aceste măsuri este testată şi rămâne deosebit de importantă, având în vedere suspendarea plăţilor FMI" a declarat un oficial al Băncii Franceze.

De asemenea,  The Canadian Press relatează despre mitingul din Capitală: protestatarii fluierau şi strigau "Jos cu guvernul mincinos" şi "Ne-aţi amanetat viitorul", în timp ce protestau în afara birourilor guvernamentale în centrul Bucureştiului. Protestul de două ore a blocat traficul în centrul oraşului.

"Salariile noastre sunt foarte mici. Nu erau bune nici înainte dar cu aceste reduceri nu vedem nimic bun în viitor", a declarat Valentina Voinea, 33 de ani, asistentă care câştigă 900 de lei pe lună. "Au tăiat numărul de posturi şi sistemul medical are de suferit din acest motiv. Îmi pare rău că nu am emigrat", a adăugat ea, citată de The Canadian Press.

Liderul uniunii Ion Popescu a spus mulţimii: "Guvernul ne-a adus în stradă. Ruşine lor! Cerem guvernului dreptul la o viaţă decentă, locuri de muncă şi un sistem de educaţie competitiv."

Din cauza reducerilor de buget şi implicit a locurilor de muncă, şomajul ar putea atinge un milion de oameni în acest an într-o naţiune de 22 de milioane, au declarat oficialii FMI.

"Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele şi cu opoziţia, care susţin că măsurile de austeritate vor provoca o criză socială şi politică şi care propun noi negocieri cu FMI. (...) România, al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, mizează pe un împrumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI şi UE pentru relansarea economiei, afectată de cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului", comentează agenţia Bloomberg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite