Presa indiană: autorităţile au ştiut din timp de atentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informaţii indiene au avut de cel puţin zece luni indicii precise despre un atac asupra unui hotel de cinci stele din Bombay, pregătit de către militanţii pakistanezi din gruparea Lashkar-e-Taiba, diverse instituţii indiene fiind atenţionate în acest sens înainte de producerea sângeroaselor atentate. Informaţiile preluate de AFP au apărut în presa indiană, fiind citate surse din serviciile militare de informaţii.

Potrivit cotidianului Hindustan Times, sursa serviciilor de informaţii a fost un membru al grupării, arestat în februarie în nordul Indiei. Membrul Lashkar a stat într-o pensiune din Bombay la sfârşitul anului trecut şi "a studiat cu atenţie fiecare etaj" al hotelurilor de lux ce au fost vizate de atacurile de săptămâna trecută, Taj Mahal şi Oberoi-Trident.

Un alt ziar indian, Times of India, a titrat că serviciile de inforrmaţii au avertizat încă din septembrie Consiliul pentru securitate naţională că hotelul Taj Mahal ar putea fi vizat şi la 12 noiembrie că un atac ar veni de pe mare. Citând surse din serviciile militare de informaţii ale Indiei, ziarul a relatat că discuţiile telefonice interceptate, în care liderul Lashkar-e-Taiba spune că "încărcătura este pe drum", au fost transmise marinei şi Pazei de coastă la 18 noiembrie.

Un grup de teroristi a atacat miercurea trecuta două hoteluri de lux, un centru cultural evreiesc, un spital şi gara din Bombay (vestul Indiei), atacurile fiind soldate cu moartea a 195 de persoane şi rănirea altor 295. Principalul suspect este Lashkar-e-Taiba, un grup islamist pakistanez care este activ în Kashmir.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite