Preoţii din Germania se căiesc pentru emisiile de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când bisericile creştine au început să propovăduiască şi dragostea faţă de mediul înconjurător, în multe ţări liturghia se ţine într-un mediu uşor auster, mai ales în zilele

De când bisericile creştine au început să propovăduiască şi dragostea faţă de mediul înconjurător, în multe ţări liturghia se ţine într-un mediu uşor auster, mai ales în zilele mai friguroase, când parohii fac economie la lumină şi căldură.

Şocaţi de statisticile care avertizează că, în Germania, mai mult de 3% din emisiile totale de dioxid de carbon provin din "mediul bisericesc", preoţii protestanţi au început să le ţină lungi cuvântări enoriaşilor, în care aceştia sunt înştiinţaţi că atât ei, cât şi parohiile lor s-au transformat în adevăraţi "fii risipitori", notează "The Times".

Enoriaşii, cei mai mari păcătoşi

"Emisiile poluante care provin din clădirile bisericilor, dar şi din obiceiurile credincioşilor noştri, susţine unul dintre preoţii protestanţi din Germania, sunt echivalente cu cele emanate pe întregul teritoriu al Slovaciei." La cererea preoţilor, deja, multe dintre noile locaşuri de cult, care se ridică în prezent, sunt construite din materiale reciclabile şi prevăzute cu panouri solare.

Vigilenţa preoţimii protestante din Germania, în materie de mediu, merge însă până într-acolo încât în timpul unei slujbe, care a avut loc recent în oraşul Koln, cântăreţilor din cor li s-a spus că ar fi bine, ca să economisească resursele de apă ale planetei, să nu-şi mai poarte gulerele cu pliseuri decât o dată sau, cel mult, de două ori pe lună. Iar enoriaşii au fost rugaţi, când vremea se va mai răcori, să-şi aducă de-acasă haine mai groase şi chiar mănuşi ca să nu le îngheţe mâinile în timpul liturghiei.

Spitalele bisericeşti, adăposturile pentru săraci sau orice loc pe care biserica îl are în grijă păcătuiesc, la rândul lor, faţă de natură prin faptul ca polueaază în cele mai diverse moduri.

"Când mă uit câţi creştini vin la biserică sau câţi oameni intră şi în celelalte aşezăminte ale noastre, mă îngrozesc şi îmi dau seama cât de mulţi suntem aceia ce păcătuim împotriva mediului înconjurător" a recunoscut, în faţa enoriaşilor săi, unul dintre pastorii protestanţi din Koln.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite