Premiul Nobel pentru secesiunea Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artizanul independenţei Kosovo a fost recompensat pentru rolul de mediator internaţional. După ce ani de zile s-a aflat printre favoriţii la câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, diplomatul finlandez a primit recompensa în urma unui eşec.

Comitetul Nobel norvegian a anunţat că l-a distins pe fostul preşedinte al Finlandei pentru „eforturile sale depuse pentru rezolvarea conflictelor internaţionale pe mai multe continente şi de peste trei decenii“.

În ultimii 20 de ani, Martti Ahtisaari a încercat să soluţioneze conflicte grave şi de durată. În 1989-1990, a jucat un rol important în declararea independenţei Namibiei.

În 2005, el şi organizaţia sa Crisis Management Initiative au fost în centrul soluţiei găsite la complicata problemă a provinciei Aceh din Indonezia. În 1999 şi apoi din nou în 2005-2007 a încercat să rezolve dosarul Kosovo. În 2008, cu ajutorul CMI şi în cooperare cu alte instituţii, Ahtisaari a încercat să ajute la rezolvarea problemelor din Irak. De asemenea, a avut contribuţii la rezolvarea conflictelor din Irlanda de Nord, Asia Centrală şi Cornul Africii.

„Prin eforturile neobosite şi rezultatele bune, el a arătat ce rol poate juca medierea în rezolvarea conflictelor internaţionale, a menţionat Comitetul Nobel, care îl califică pe Ahtisaari drept un «uimitor mediator internaţional»“.

Anul trecut, premiul a fost câştigat de fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Comisia ONU pentru climă, pentru reuşita de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte riscurile pe care le implică schimbările climatice. Ahtisaari va primi premiul de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane euro) la 10 decembrie.

Namibia, marele succes

După anunţul Comitetului Nobel, Ahtisaari a apreciat că succesul cel mai mare al său a fost conducerea Namibiei spre independenţă.

„Bineînţeles, Namibia este realizarea cea mai importantă, pentru că a durat enorm de mult timp“, a explicat el.

Un diplomat controversat

Ahtisaari este un diplomat de carieră, care a îndeplinit misiuni de pace în Africa, Asia şi în Balcani în cursul ultimilor 30 de ani. Ultima sa misiune - negocierile între Serbia şi Priştina privind viitorul statut al provinciei sârbe - a fost una dintre cele mai complicate din cariera lui.

Acuzat de Belgrad că a avut întotdeauna ca obiectiv independenţa provinciei Kosovo, Ahtisaari a încercat, fără succes, să obţină concesii din partea celor două comunităţi.

La sfârşitul lui 2005, Ahtisaari a fost însărcinat de Consiliul de Securitate al ONU să supervizeze negocierile între sârbi şi albanezi privind viitorul statut al provinciei. În martie 2007, diplomatul finlandez pune capăt discuţiilor, recomandă independenţa Kosovo şi renunţă la postul de mediator ONU. Ultimele discuţii între Belgrad şi Priştina desfăşurate sub îndrumarea sa au eşuat, iar Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa la 17 februarie.

În urmă cu doi ani, presa internaţională afirma, citând un raport al serviciilor secrete germane, că Martti Ahtisaari ar fi primit aproape 40 de milioane de euro de la mafia albaneză pentru o soluţie favorabilă în dosarul Kosovo.

Un premiu cu polemici

Nu de puţine ori regăsim printre nomina­lizaţii Nobelului figuri controversate, precum Stalin şi Adolf Hitler. Mahatma Gandhi a fost omis 12 ani la rând, iar distincţia nu a fost acordată nici defunctului Papă, Ioan Paul al II-lea.

image

Noi nu spunem că tot ceea ce a făcut Ahtisaari s-a încheiat cu un succes, dar a avut reuşite magnifice

image


Geir Lundestad,
secretarul Comitetului Nobel

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite