VIDEO 40 de tone de medicamente au fost trimise în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rene Preval a declarat că sute de mii de persoane au murit în cutremurul de 7.0 grade care a lovit Haiti, provocând prăbuşirea a mii de clădiri. Haiti primeşte ajutoare internaţionale pentru devastatorul seism care fusese prezis de geologi încă din 2008.

UPDATE 40 de tone de medicamente şi echipamente medicale trimise în Haiti

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) va trimite joi 40 de tone de medicamente şi aparatură medicală în Haiti pentru a le veni în ajutor miilor de persoane rănite în timpul violentului seism care a lovit marţi ţara, potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei.

UPDATE FOTOGALERIE Inginer timişorean abandonat în infernul din Haiti

UPDATE Primele echipe civile şi militare americane de răspuns la dezastre au sosit în Haiti.

Guvernul american continuă să-şi mobilizeze resursele pentru a ajuta această ţară după cutremur, informează EFE. Au fost mobilizate nave militare, elicoptere, avioane de transport, portavioane, echipe civile şi militare de recunoaştere şi de răspuns la dezastre, echipament de comunicaţie şi o unitate compusă din 2.000 de puşcaşi marini care au ajuns sau sunt pe punctul de a ajunge în Haiti.

Mai multe agenţii guvernamentale implicate în răspunsul la dezastrul din Haiti, precum Agenţia Americană de Ajutor Internaţional, şi Pentagonul continuă să acţioneze pentru a evalua necesităţile guvernului haitian şi asistenţa.

O echipă de operaţiuni speciale a Forţelor aeriene se află deja în capitala haitiană în scopul de a restabili comunicaţiile la aeroport şi a dirija traficul aerian. Guvernul încearcă să ia legătura cu americanii pe care nu a reuşit să-i contacteze până acum. În Haiti sunt aproximativ 45.000 de cetăţeni americani.

 Casa Albă a strâns pe site-ul său donaţii din partea cetăţenilor în valoare de 828.000 de dolari, care vor ajunge la Crucea Roşie.

UPDATE VIDEO Mărturia unui membru de la Crucea Roşie din Haiti: "Ţara e în haos"

UPDATE Cutremurul din Haiti a ucis 16 angajaţi ONU, iar alţi 56 sunt răniţi

UPDATE Şeful ONU în Haiti, tunisianul Hedi Annabi, a fost ucis în prăbuşirea clădirii Misiunii de stabilizare a ONU în Haiti, a anunţat miercuri preşedintele haitian Rene Preval.

"Trimit condoleanţele mele Naţiunilor Unite şi tuturor persoanelor victime ale cutremurului de pământ care a lovit Haiti", a declarat şeful haitian într-o înregistrare difuzată de serviciul său de presă.

"Parlamentul s-a prăbuşit. Biroul de impozitare s-a prăbuşit. Şcolile s-au prăbuşit. Spitalele s-au prăbuşit", a spus Preval ." Există o mulţime de şcoli care au o mulţime de oameni morţi în ele.", a spus preşeşdintele pentru FoxNews.com.

Citiţi şi:

Pentagonul trimite nave şi echipaje de salvare pentru statul Haiti, devastat de cutremur
VIDEO/ FOTO Poliţişti români prinşi în infernul haitian

În acelaşi timp, premierul haitian Jean-Max Bellerive a declarat pentru CNN: "cred că sunt peste 100.00 de morţi", în timp ce senatorul Youri Latortue a afirmat pentru AP că numărul morţilor ar putea trece de 500.000 . Ambii recunosc că nu pot da cu precizie un număr al victimelor.



"În acest moment situaţia pare că este mai gravă decât ne-am imaginat şi încă nu ştim cu exactitate numărul victimelor din cauza prăbuşirii liniilor de curent electric", a spus Gepsi Metellus, directorul executiv al Sant La Haitian Neighborhood Center în Miami, Florida. "Presupunem că sunt mult mai multe victime decât am crezut iniţial", a completat ea.

Primul-ministru haitian a spus miercuri că sute de mii de oameni ar putea fi morţi în urma cutremurului devastator. "Sper că asta nu este adevărat, sper că oamenii au avut timp să fugă", a declarat Jean-Max Bellerive  pentru CNN.

"Pentru că avem atât de mulţi oameni pe străzi în aceste momente, nu ştim exact unde locuiau. Dar atât de multe clădiri, atât de multe cartiere au fost distruse în totalitate, iar în unele zone nici măcar nu putem vedea oamenii" a spus el.

Soţia preşedintelui, Elisabeth Debrosse Delatour, a declarat că "mare parte din Port-au-Prince este distrusă" şi că "avem nevoie de ajutor.Ne trebuie ajutor. Ne trebuie ingineri", iar ambasadorul SUA în Haiti, Raymond Joseph, a numit seismul "o catastrofă majoră".

Haiti primeşte ajutoare internaţionale

Aproximativ trei milioane de oameni au fost afectaţi de cutremurul din Haiti. Preşedintele Obama a anunţat o intervenţie 'rapidă, coordonată şi energică' din partea SUA.

"Haitienii vor avea susţinerea totală a SUA în efortul lor de a-i salva pe cei prinşi sub dărâmături şi în asigurarea de ajutor umanitar, hrană, apă şi medicamente, de care vor avea nevoie", a dat asigurări liderul de la Casa Albă

Seismul, prezis de geologi încă din 2008

Probabilităţile pentru producerea unui violent seism, precum cel care a devastat marţi Port-au-Prince erau foarte mari, susţin mai mulţi experţi, subliniind că acest cutremur de pământ, cel mai important în Haiti din 1770, va fi urmat de replici în zilele următoare.

'Este cutremurul cel mai important pe care noi l-am înregistrat într-o zonă de 200 km din 1770', a indicat pentru AFP John Bellini, geofizician de la Institutul american de geologie (USGS), amintind că seismul istoric care a distrus Port-au-Prince în 1770 nu a putut fi măsurat ştiinţific.

Toate seismele ulterioare nu au depăşit magnitudinea 6.0, în afară de cel de 6.7 din iunie 1984 din Republica Dominicană.

Patrick Charles, fost profesor la Institutul geologic din Havana, declara în octombrie 2008 că 'există condiţii pentru o activitate seismică majoră în zona Port-au-Prince'. 'Locuitorii capitalei haitiene trebuie să se pregătească de un eveniment inevitabil', scria acest profesor în ziarul haitian Le Matin.

Un alt specialist, inginerul şi geologul haitian Claude Prepetit, a avertizat în octombrie anul trecut că ''Haiti este un loc de risc înalt'.

Mai mulţi oameni de ştiinţă au confirmat că Port-au-Prince ar putea ajunge, în orice moment, o masă de ruine, după un cutremur violent. Cantitatea de energie acumulată poate provoca un cutremur de magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, avertizau ei, încercând să convingă autorităţile să ia măsuri preventive.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite