Poluare la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aviaţia comercială poluează cu 20% mai mult decât se estima. Până în 2025, avioanele vor ajunge să pompeze în aer 1,5 miliarde de tone de emisii Eşecul industriei aviatice de a-şi

Aviaţia comercială poluează cu 20% mai mult decât se estima. Până în 2025, avioanele vor ajunge să pompeze în aer 1,5 miliarde de tone de emisii

Eşecul industriei aviatice de a-şi reduce uriaşele emisii de gaze cu efect de seră ar putea crea condiţiile celui mai rău scenariu în ceea ce priveşte încălzirea globală. Un studiu realizat de mai mulţi experţi internaţionali relevă faptul că avioanele comerciale pompează cu 20 la sută mai multe emisii în atmosferă decât se credea anterior.

În total, până în 2025, emisiile vor ajunge la 1,2 - 1,5 miliarde de tone anual. Raportul, realizat anul trecut, a fost prezentat, recent, de Autoritatea Federală a Aviaţiei din SUA şi reprezintă una dintre cele mai importante estimări cu privire la creşterea poluării create de industria aviatică, relatează ziarul "The Independent". Studiul a folosit date şi informaţii furnizate de laboratoare din SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Potrivit autorilor raportului, numărul persoanelor afectate grav de zgomotul avioanelor va creşte de la 24 de milioane, în 2000, la 30,3 milioane, în 2025, chiar şi în condiţiile introducerii avioanelor de linie mai silenţioase.

Estimări depăşite

Mai mult, cantitatea de oxizi de azot produşi de motoarele avioanelor în zona aeroporturilor va creşte de la 2,5 milioane la 6,1 milioane de tone în aceeaşi perioadă.

"Creşterea emisiilor de dioxid de carbon într-un asemenea ritm nu va putea fi rezolvată prin îmbunătăţirea tehnologică. Guvernele trebuie să ia măsuri pentru a frâna această creştere", a avertizat Jeff Gazzard, purtător de cuvânt al Aviation Environment Federation, organizaţia care a dezvăluit concluziile raportului. Studiul, intitulat "Aviaţia comercială, tendinţe în emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea fonică în perioada 2000 - 2025", a fost prezentat, anul trecut, în cadrul unui seminar americano-european cu privire la managementul traficului aerian, însă a fost ţinut departe de ochii presei.

Autorii sunt specialişti de la Departamentul american al Transporturilor, de la organismul european de reglementare a traficului aerian Eurocontrol şi de la compania de tehnologie QinetiQ. Aceştia arată că actualele emisii, care se ridică la 670 de milioane de tone, vor ajunge la 1,48 de miliarde de tone până în 2025. Aceste cifre depăşesc cu mult estimările realizate în 2004, care vorbeau de 1,3 miliarde de tone de emisii până în 2025. Industria aviatică a fost exceptată de la prevederile protocolului de la Kyoto privind reducerea globală a emisiilor cu efect de seră, fapt criticat aspru de organizaţiile ecologiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite