Politica, lăsată la poarta Olimpiadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Olimpic Francez le-a interzis atleţilor să poarte insigna de protest pe motiv că gestul contravine regulamentului

Sportivii francezi nu au voie să poarte insigna cu sloganul “Pentru o lume mai bună” în timpul Jocurilor Olimpice din China, a anunţat ieri şeful Comitetului Olimpic Francez, Henri Serandour. Iniţiativa atleţilor se dorea o expresie a respectului pentru valorile olimpice şi pentru drepturile omului.

Preşedintele COF, Henri Serandour, a declarat că un astfel de gest al atleţilor ar contraveni Cartei olimpice, care exclude orice fel de “manifestare sau propagandă politică, religioasă sau ra­sistă” în  locurile de des­făşurare a Olimpiadei.

Anunţul i-a nemulţumit pe unii oficiali, între care ministrul sporturilor, Bernard Laporte, care a precizat însă că decizia a fost luată de Comitetul Internaţional Olimpic. “Nu consider că insigna este agresivă. Nu atacă China. Era un mod de exprimare al atleţilor francezi şi cred că este regretabil că li se interzice acest lucru”, a declarat Laporte.

„O palmă pe obrazul atleţilor“

Sportivii francezi au avut iniţiativa ca urmare a reprimării dure a protestelor din Tibet de către guvernul chinez. Mulţi dintre ei au criticat reacţia violentă a Beijingului şi nerespectarea drepturilor omului.

Preşedintele organizaţiei “Jurnalişti fără frontiere”, Robert Menard, a declarat că interdicţia este o palmă pe obrazul atleţilor. “Ce lipsă de curaj! Nici măcar acest minim nu este acceptat de către mişcarea olimpică”, a spus Menard. Franţa va deţine preşedinţia UE pe parcursul Olimpiadei. Oficialii francezi au declarat că preşedintele Nicolas Sarkozy ar putea boicota ceremonia de deschidere.

Octavian Belu respinge boicotul

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Belu, a afirmat că respinge ideea de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza violenţelor din Tibet sau din alte motive care ţin de zona politicului. „Nu este normal să mutăm problemele politice asupra sportivilor.

De ce o micuţă gimnastă ar trebui să fie făcută vinovată de o problemă istorică, nerezolvată de 50 de ani? Nu li se poate cere sportivilor să rezolve o problemă politică. Am fost la Los Angeles şi nu am văzut efecte evidente ale boicotului, la fel şi la Moscova”, a afirmat fostul antrenor al lotului de gimnastică al României.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite