Poetul miliardar, stăpân peste Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed bin Rashid nu renunţă la investiţiile în cai de curse
Mohammed bin Rashid nu renunţă la investiţiile în cai de curse

Mohammed bin Rashid a transformat Dubaiul într-o atracţie globală, însă cheltuielile uriaşe îl duc spre un dezastru financiar. Şeicul Dubaiului continuă să cheltuie milioane de dolari pe cai de cursă, deşi recesiunea economică a lovit puternic centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite.

Liderul Dubaiului scrie poezii, este un împătimit al curselor de cai cu un nivel ridicat de dificultate, precum cele din deşert, la care participă el însuşi, iar uneori îşi face timp şi pentru întâlniri cu alte feţe regale, precum regina Marii Britanii.

Şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum este astăzi una dintre cele mai controversate feţe regale, fiind considerat întemeietorul a ceea ce simbolizează astăzi Dubaiul în întreaga lume: o atracţie turistică ce atrage milioane de persoane anual.

Oraşul din deşert

Mohammed bin Rashid Al-Maktoum este, conform presei britanice, „patriarhul" Dubaiului. El conduce, oficial, emiratul Dubaiului, unul dintre cele şapte ale Emiratelor Arabe Unite, din 2006.

În realitate, descendentul casei Al-Falasi a preluat controlul emiratului în 1995, fiind numit prinţ moştenitor de către fratele său mai mare, Maktoum Al-Maktoum. Emiratul Dubaiului este cel mai mare din punct de vedere demografic şi al doilea din punct de vedere al suprafeţei, după Abu Dhabi.

Visul lui Mohammed bin Rashid a fost acela de a construi un oraş-stat occidental, care să funcţioneze după legile liberalismului şi nu după rigorile conservatorismului politic strict, familiar lumii arabe.

Ideile şeicului au fost considerate nerealiste de către fratele său mai vârstnic, Maktoum Al-Maktoum, ce îi oferise în 1995 conducerea oraşului. De altfel, chiar şi ceilalţi doi fraţi ai lui Mohammed bin Rashid, Hamdan bin Rashid şi Ahmed bin Said, considerau viziunile acestuia ca reprezentând o ruptură de tradiţia islamică.

În schimb, după transformările radicale prin care a trecut oraşul, Mohammed bin Rashid ajunsese invidiat de toţi fraţii săi. Dubaiul a devenit şi un model pentru lumea arabă, dominată în general de corupţie, sărăcie şi nepotism.

Toată lumea îşi imaginează că oraşul a fost construit cu bani din exportul de petrol. Nimic mai fals. Mohammed bin Rashid a construit oraşul cu banii altora.

„În trecut, conducătorul era de încredere atunci când era vorba de probleme financiare deoarece toată lumea credea că acesta avea în spate bogăţii uriaşe, în petrol", explică Simon Henderson, expert pe probleme energetice, la „Washington Institute for Near East Policy", citat de Huffington Post. Efectele recesiunii globale au lovit din plin emiratul şi mai ales oraşul-simbol.

Întreaga lumea a fost şocată, când, în urmă cu câteva zile, Mohammed bin Rashid a anunţat că cere o amânare pentru plata unor credite de 60 de miliarde de dolari, pe care conglomeratul Dubai World le avea la bănci. Averea lui Mohammed a fost estimată de ultimul număr al revistei americane „Forbes" la aproximativ 12 miliarde de dolari.

Şeicul este un cunoscut crescător de cămile de cursă şi de cai de rasă, alături de care participă la concursuri. Aceste plăceri sunt chiar mai importante decât criza economică.

Agenţia de ştiri Bloomberg nota în urmă cu câteva zile că Mohammed bin Rashid a plătit câteva milioane de dolari la un târg de cai. Cheltuielile exagerate şi proasta gestionare a problemelor financiare l-ar putea transforma pe şeic din vizionarul care a ridicat oraşul în groparul acestuia.

Alcool şi bikini

Pentru a atrage turiştii occidentali, şeicul a renunţat la unele legi islamice. În Dubai s-a oficializat consumul de băuturi alcoolice şi chiar s-a permis purtarea de bikini pe plajă. Astfel, Dubaiul a devenit rapid o „Ibiza pentru oameni bogaţi".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite