Ploile torenţiale şi alunecările de teren izolează turiştii din staţiunea Mchu Picchu, Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci zile de la alunecările de teren care au blocat drumurile şi accesul feroviar de lângă ruinele Machu Picchu, în munţii din Peru de sud, mai mult de 1.000 de persoane au fost evacuate cu elicopterul, dar sute de oameni au rămas blocaţi şi suferă din lipsă de hrană şi apă potabilă. 

Ploile abundente de peste weekend au cauzat inundaţii şi alunecări de teren care au ucis peste zece persoane din zonă, măturând case şi distrugând părţi importante dintr-o cale feroviară care transportă turişti către Aguas Calientes, cel mai apropiat punct de acces către Machu Picchu.

Ploile severă peste week-end porni inundaţii şi alunecări de teren care a ucis nu mai putin de 10 de persoane din zona, departe de spălare de case şi distrugerea părţi ale unui critic de cale ferată care transportă turişti la Aguas Calientes, cel mai apropiat punct de acces la Machu Picchu, renumit de pre - columbiană "Lost City a incaşilor."

Iniţial, mai mult de 2.000 de oameni au fost blocaţi, dar aproximativ 1200 au fost evacuaţi cu elicopterul joi, datorită vremii care s-a domolit şi a celor şase elicoptere americane care au ajutat elicopterele peruviane, a declarat James Fennell, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite de la Lima.


Cei care au reuşit să scape au descris scene haotice, cu familii care dormeau pe terenurile de fotbal, disperarea oamenilor faţă de singurul elicopter care sosea o dată la o oră pentru a ridica câte 25 de oameni.

"Au fost trei zile chinuitoare", a declarat Barry Kolton, un turist din New Jersey, care a reuşit să ajungă acasă joi. A spus că soţia sa, Bobbi, împreună cu el fuseseră iniţial programaţi să părăsească Machu Picchu duminică, dar n-au reuşit să plece decât marţi, atunci când Peru şi-a trimis forţele militare. "Peste tot erau soldaţi peruani înarmaţi până în dinţi", a comentat el.

"Când am plecat de acolo erau mulţi, mulţi turişti americani, care erau disperaţi, dându-şi seama că ar putea rămâne blocaţi acolo pentru zile întregi", a spus domnul Kolton. "Ghidul nostru ne-a spus că alimentele şi apa potabilă sunt din ce în ce mai puţin, preţurile au devenit exorbitante, iar oamenii sunt nerăbădtori să scape de acolo".

Machu Picchu, construit la mijlocul secolului 15, situat la aproape 2400 de metri deasupra nivelului mării, este una dintre cele mai populare atractii turistice din America Latină. Vizitatorii trebuie să ia un tren până la Aguas Calientes şi apoi pot ajunge la loc, fie făcând drumeţii sau luând autobuzul sau elicopterul.

Oficialii peruvian au spus că ploile care au determinat alunecări de teren au fost cele mai grave din ultimii 20 de ani şi au provocat daune de peste 200 de milioane de dolari. Potrivit Reuters, sute de oameni care au pornit zile în urmă pentru o excursie de-a lungul traseului Inca - doar pentru a găsi ruinele acoperite de inundaţii - abia ajungeau, alăturându-se calatorilor care aşteaptă să fie evacuaţi cu elicopterul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite