Plajele oceanelor, pline de deşeuri
0Pe ţărmurile mărilor sunt 20 de kilograme de deşeuri la fiecare kilometru de coastă. Voluntarii mobilizaţi de organizaţia americană "Ocean Conservancy" au strâns, într-o singură zi, trei
Pe ţărmurile mărilor sunt 20 de kilograme de deşeuri la fiecare kilometru de coastă.
Voluntarii mobilizaţi de organizaţia americană "Ocean Conservancy" au strâns, într-o singură zi, trei tone de deşeuri de pe plajele din 80 de ţări, situate pe cinci continente. În aceeaşi zi, au fost găsite peste două sute de animale a căror viaţă era pusă în pericol, fie pentru că aveau agăţate de ele deşeurile de pe plaje, fie pentru că înghiţiseră obiectele aruncate.
Organizaţia "Ocean Conservancy" a dat publicităţii un raport detaliat al deşeurilor strânse de cei aproximativ 378.000 de voluntari care au participat, pentru o zi, la o amplă campanie de strângere a deşeurilor de pe plajele din aproximativ 80 de ţări.
Fumătorii lasă pachete şi mucuri de ţigări
Cifrele oferite sunt înspăimântătoare şi ilustrează cât de mult suferă planeta din cauza indiferenţei oamenilor. Conform datelor organizaţiei, 57% din deşeuri au fost lăsate în urmă de cei care au venit în scopuri recreative pe plajă, alte 33% provin de la fumători, în timp ce 6,3 procente provin de la pescari. Raportul arată că voluntarii au colectat peste 7,2 milioane de obiecte, dintre care 2,3 milioane au fost resturi de ţigări, 1,7 milioane - ambalaje de produse alimentare, 1,2 milioane - sticle şi aproape 600.000 de sacoşe sau pungi din plastic.
De asemenea, voluntarii au găsit şi obiecte folosite pentru pescuit şi abandonate ulterior, care pun în pericol viaţa animalelor. "Imaginea unei singure zile este suficientă pentru noi spre a ne da seama cât de bolnav este oceanul. Şi trebuie să înţelegem că, dacă nu îl păstrăm curat, îl îmbolnăvim şi mai tare, iar un ecosistem bolnav nu ne poate proteja", a spus unul dintre reprezentanţii organizaţiei, citat de publicaţia "ScienceDaily".
Deşeurile ucid anual peste un milion de păsări
Potrivit "Ocean Conservancy", din cauza deşeurilor lăsate la întâmplare pe plaje, în fiecare an mor mai bine de un milion de păsări de mare şi peste 100.000 de mamifere. Moartea acestora apare fie în urma înghiţirii pungilor aruncate, fie din cauză că rămân imobilizate de acestea şi apoi se îneacă.
Specialiştii susţin că aceste gunoaie sunt cu atât mai periculoase pentru ecosistemul oceanelor, cu cât perioada lor de degradare este mai lungă. De pildă, o conservă ajunsă în ocean în 1986 nu se descompune înainte de anul 2036, un ambalaj de plastic va rezista până în anul 2436, iar o sticlă - până în anul 1.001.986!
"ScienceDaily" lansează, cu prilejul publicării raportului oferit de "Ocean Conservancy", un apel către Naţiunile Unite, solicitând o intervenţie rapidă a organismelor internaţionale şi legi care să protejeze curăţenia Oceanului Planetar.