Piraţii din Somalia, problemă mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE va lansa o operaţiune în Cornul Africii, zonă maritimă în care se află şi forţele americane. Capturarea unei nave ucrainene cu armament la bord a pus pe jar comunitatea internaţională, care a decis să-şi unească  forţele împotriva pirateriei.

Una dintre cele mai circulate rute maritime din lume este şi printre cele mai periculoase. De mai bine de zece ani, navele petroliere  care vin din Orientul Mijlociu şi cele încărcate cu produse din Asia, care se îndreaptă spre Mediterana, sunt adesea ţinta piraţilor somalezi.

Pe acest drum al petrolului spre Europa a fost atacat, la 25 septembrie, şi vasul ucrainean Faina, care are la bord  33 de tancuri ruseşti T-72, lansatoare de grenade şi de muniţie. Nava ar fi trebuit să ajungă în Kenia, care cumpărase tot acest armament. A fost însă sechestrată şi ancorată în portul Hobyo, refugiul preferat de piraţi.

Război pe mare

O asemenea captură a stârnit îngrijorare în ţările occidentale. UE, care încearcă de mai mulţi ani să îşi creeze o armată proprie, a anunţat că în curând va lansa o operaţiune militară aeronavală în largul coastelor Somaliei, care ar putea dura un an. Opt ţări sunt deja dispuse să ia parte la această forţă maritimă pentru combaterea pirateriei. Dar, cu un buget de doar 60.000 de euro, misiunea nu poate fi decât una simbolică.

Puterile europene sunt însă prezente şi în Forţa navală multinaţională Task Force 150, din care fac parte 27 de ţări. Creată în urmă cu şapte ani, odată cu declanşarea războiului împotriva Afganistanului, aceasta are ca misiune lupta împotriva terorismului pe mare. Totodată, asigură şi sprijin logistic Flotei a 5-a a SUA care controlează zona.

Câteva vase de război americane supraveghează acum nava Faina, pe care se află şi 20 de ucraineni şi ruşi, membri ai echipajului.

Oficialii americani spun că prioritatea este să se asigure că armamentul nu este vândut islamiştilor. Aceeaşi temere are şi Moscova, care a trimis deja în largul Somaliei o navă de război dotată cu rachete antisubmarine Vodopad-NK şi cu un echipaj de 200 de persoane.

Rusia intervine alături de SUA şi de UE

Guvernul interimar al Somaliei a autorizat intervenţia militară a navei ruseşti. Nu se ştie însă dacă va acţiona împreună cu forţele americane. Pe măsură ce vasele străine încercuiesc Faina, piraţii continuă să negocieze răscumpărarea ei: de la 35 de milioane cât au cerut iniţial, au ajuns la  20 de milioane de dolari şi se pare că vor ceda şi mai mult.

Săracii piraţi bogaţi

Într-un raport al grupului de reflecţie britanic Chatham House se arată că numai anul acesta piraţii somalezi au primit între 18 şi 30 milioane USD din răscumpărările celor 60 de vase capturate – mai mult decât dublu faţă de anul trecut. O parte din bani ajunge la liderii locali care-i finanţează pe insurgenţii islamişti.

Cele mai multe atacuri au avut loc în Golful Aden pe unde trec 20.000 de nave în fiecare an. Piraţii folosesc vase mici şi rapide, capturate cândva de la pescarii din regiune şi sunt echipaţi cu GPS, telefoane prin satelit şi sisteme de apărare antiaeriană. În doar 15 minute, ei reuşesc să urce la bordul navei pe care o capturează.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite