Pirat nigerian, capturat de echipajul petrolierului pe care îl atacase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrolierul Cancale Star, sub pavilion liberian, a fost atacat de piraţi în noaptea de luni spre marţi, în largul coastei vestice a Africii.

Şase sau opt piraţi - sosiţi cu o vedetă rapidă - au reuşit să abordeze nava lungă de 230 m la 18 mile marine de coasta Beninului, s-au urcat pe puntea petrolierului şi - sub ameninţarea armelor - au golit safe-ul de toţi banii.

Secundul ucrainean al vasului, care a încercat să se împotrivească, a fost împuşcat pe loc. Ei s-au retras în grabă după ce unul din marinari a pus în funcţiune sirena petrolierului, dând alarma. Alţi patru marinari au fost răniţi.

În învălmăşeala retragerii, echipajul petrolierului - compus din 24 de marinari ruşi, ucraineni, letoni şi filipinezi, sub comanda căpitanului leton Jaroslav Semenovici - a reuşit să captureze un pirat pe care l-a predat marţi poliţiei din Cotonou, unde a fost interogat.

El a declarat că este nigerian, provine din oraşul Badagry, foarte apropiat de frontiera benineză, la fel ca şi ceilalţi "colegi" ai lui, precizează Agerpres..

Actele de piraterie sunt mai puţin frecvente în largul coastelor occidentale ale Africii decât în apropierea celor orientale ale continentului, dar numărul lor creşte constant.

Potrivit Biroului maritim internaţional, peste 100 de atacuri au fost înregistrate în această regiune în 2008. În general, piraţii africani "occidentali" atacă nave ancorate nu departe de coastă, spre deosebire de piraţii somalezi care capturează vase aflate la sute de mile nautice de continent şi cer importante răscumpărări în schimbul eliberării acestora.



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite