Pionierul teoriei încălzirii globale rămâne şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care a vorbit prima dată de efectele schimbării climatice a anunţat că urmează să fie dat afară, după ce guvernul britanic a restructurat posturile, informează cotidianul "The

Omul care a vorbit prima dată de efectele schimbării climatice a anunţat că urmează să fie dat afară, după ce guvernul britanic a restructurat posturile, informează cotidianul "The Independent". Tim Sparks e primul cercetător care a observat şi a demonstrat că plantele şi animalele s-au adaptat la încălzirea globală, chiar înainte ca oamenii să fie conştienţi de amplitudinea schimbărilor climatice.

Observaţiile lui Sparks se regăsesc în cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, în care se arată că încălzirea globală este reală. Potrivit sursei citate, închiderea centrului de cercetare unde e angajat Sparks îl va trimite pe acesta în şomaj. "Independent" observă că acesta va fi cel mai bizar final de carieră al unui cercetător care a descoperit un fenomen ce ar putea deveni una dintre cele mai mari descoperiri ştiinţifice.

Profesorul Sparks a arătat că natura a trecut prin transformări masive în ultimii 30 de ani, de când pământul a început să se încălzească. De atunci, în fiecare an primăvara a început mai devreme şi toamna a început mai târziu. Între cele două anotimpuri, iarna se scurtează tot mai mult.

În sudul Angliei, de pildă, frunzele de stejar cad cu 26 de zile mai devreme decât o făceau înainte de 1950. Rândunicile şi vrăbiile îşi clocesc ouăle cu o lună mai devreme decât o făceau până acum.
Unele specii de fluturi au suferit de asemenea schimbări, îşi schimbă aripile mai repede decât acum 20 de ani. Tim Sparks a fost primul care a făcut studii comparative, confruntând observaţii vechi despre plante şi animale cu cele pe care le-a notat personal în zilele noastre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite