Ping-pong cu studenţi între SUA şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi tineri chinezi merg la studii în America, iar studenţii americani caută programe universitare în China. Numărul studenţilor chinezi înscrişi la universităţile americane creşte alert. Invers, China devine o nouă destinaţie de specializare internaţională.

După scăderea cauzată de greutatea obţinerii vizelor şi de competiţia altor ţări de studii, numărul studenţilor străini din SUA creşte din nou: Institutul pentru Educaţie Internaţională din SUA a numărat anul acesta 624.000 (61% din Asia), un plus de 7% faţă de 2007.

La un loc, aceştia aduc circa 15 miliarde de dolari pe an în economia celor 4.000 de colegii şi universităţi americane. Nu ultimul beneficiu al şcolilor-gazdă este aerul cosmopolit - poţi vedea americani în toată lumea, dar în şcolile americane găseşti tineri din toată lumea, subliniază CNN.

Revin şi studenţii din Arabia Saudită, dar majoritatea sosesc din India, China şi Coreea de Sud. Cel mai mult au crescut înscrierile din China.

O categorie sunt odraslele noii clase mijlocii chineze - estimată la 300 milioane de mame, taţi şi copiii singuri la părinţi. După ce fac studii la standarde globale, nu puţini tineri chinezi se întorc acasă, la oportunităţi de angajare şi familii.

Legiunea chineză

Cealaltă sursă de studenţi chinezi pentru America sunt cei care învaţă cu disperare în spartanele şcoli-internat chinezeşti şi visează la campusurile americane – „care te inspiră să gândeşti, nu doar îţi spun ce să faci“, după cum citează „International Herald Tribune“.

Deja Harvard, Standford sau Brown trimit în China profesori care să-i recruteze pe cei mai buni elevi chinezi. Li se promit chiar burse integrale - spre şi mai marea disperare a tinerilor americani, care se adună tot mai greu în Ivy League, elita universităţilor din SUA.

Admiterile internaţionale fac într-adevăr mai dificilă înscrierea studenţilor americani, dar asigură celor mai bune şcoli din SUA cei mai buni studenţi din lume. Harvard, de pildă, vrea să dobândească în ştiinţele pozitive acelaşi prestigiu pe care îl are în câmpul umanist -, dar semnalează lipsa de interes şi motivare pentru matematică a tinerilor americani. Noroc cu cei chinezi.

Eforturi de atragere a tinerilor

Primul „Shing-Tung Yau High School Mathematics Awards“ a atras anul acesta 900 de elevi din toată China. Cei 40 de finalişti ai con­cursului s-au întâlnit, într-un hotel de lux din Beijing, cu un panel de profesori de la Harvard pentru a le prezenta proiectele, individuale şi de colaborare, pregătite în ultima jumătate de an.

Concursul a fost iniţiat de profesorul sino-american Yau, şeful catedrei de matematică de la Harvard, cu un dublu scop: îmbunătăţirea studierii matematicii în China şi călăuzirea talentelor chineze spre marile universităţi din SUA - la nevoie, profesorul Yau, considerat unul dintre marii matematicieni ai lumii, le plăteşte unora şi drumul.

Studierea mandarinei

Când li se reproşează că beneficiază de scutiri de taxe în SUA nu pentru a contribui la economia Chinei, universităţile americane răspund, diplomatic, că profesioniştii chinezi şcoliţi în America vor apropia cele două puteri şi, pragmatic, că viitorii profesionişti americani oricum vor avea de înfruntat chinezii pe piaţa globală a muncii, aşa că e bine să o facă încă de la începutul studiilor.

La o adică, studenţii americani caută experienţele internaţionale şi de bunăvoie: anul trecut au plecat de-acasă peste 240.000, tot mai mulţi spre Argentina, Africa de Sud, Ecuador sau India.

A cincea destinaţie, după Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa, a devenit însă China. Faza romantică a fost studierea unei limbi şi culturi exotice, acum se insistă pe priza la politica şi economia marii puteri asiatice.

Bursele sunt asigurate de consorţii universitare ori chiar de Departamentul de Stat - conştiente de prezenţa chineză în viitorul fiecărui cetăţean al lumii. 

Porţi deschise

În anul universitar 2006-2007, 11.064 de tineri americani au studiat în China, faţă de numai 1.400 în 1995-1996. Invers, în SUA sunt circa 70.000 de studenţi chinezi, în creştere cu 20% faţă de 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite