Phenianul a executat doi oficiali în urma reformei monetare eşuate, nu unul singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Phenian au executat luna trecută doi înalţi oficiali, şi nu unul singur, aşa cum se anunţase iniţial. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi pentru eşuarea reformei monetare care a forţat închiderea temporară a pieţelor şi a provocat tensiuni sociale, a anunţat presa sud-coreeană, citată de AFP.

Împreună cu Pak Nam-ki, fostul director pentru planificare şi finanţe în Partidul Comunist din Coreea de Nord, executat în 12 martie, pe un stadion din Phenian, a mai fost împuşcat şi directorul adjunct al Comisiei naţionale de planificare, al cărui nume nu este cunoscut, relatează cotidianul sud-coreean online Daily NK, citând surse anonime din capitala nord-coreeană.

Informaţia nu a fost confirmată de ministerul sud-coreean al Unificării care are relaţii cu Coreea de Nord, nici de serviciile de informaţii de la Seul.

Pak Nam-ki, fost director pentru planificare şi finanţe în Partidul Comunist, demis la începutul lunii februarie, a fost executat după ce a fost acuzat că a "ruinat în mod deliberat economia naţională".

El a fost însărcinat cu reformarea economiei muribunde şi făcea parte dintre apropiaţii liderului nord-coreean Kim Jong Il, pe care îl însoţea adesea în turneele din ţară.

În vârstă de 77 de ani, Pak Nam-ki s-ar fi făcut vinovat de eşecul reformei monetare din noiembrie 2009, prima reevaluare a monedei naţionale (won) din ultimii 17 ani. Aceasta a avut însă un efect contrar, alimentând inflaţia şi penuria de produse alimentare.

Un decret din 30 noiembrie a pus capăt circulaţiei bancnotelor nord-coreene şi a impus schimbul acestora contra a 100 de woni vechi. Sumele ce puteau fi schimbate au fost limitate, ceea ce a avut ca rezultat ruinarea economiilor populaţiei, provocând ample nemulţumiri.

Îngrijoraţi de pierderea economiilor, unii nord-coreeni au recurs la piaţa neagră pentru a le schimba în yuani chinezeşti. În ţară au început să aibă loc revolte. Cea din 5-6 decembrie din oraşul Hamhug s-a soldat cu executarea a 12 „agitatori". La sfârşitul lunii ianuarie 2010, nord-coreeni înfometaţi au atacat poliţişti în pieţe, în special la Pyongsung (sudul ţării). Pentru a calma spiritele, autorităţile au ridicat la 500.000 de woni vechi suma ce putea fi schimbată.

Presa sud-coreeană a anunţat la începutul lunii februarie că Pak a fost demis din funcţie de liderul nord-coreea Kim Jong-Il, în urma reformei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite