Petrolul din Malvine reînvie un conflict latent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul din Malvine a făcut 1.000 de victime în 1982
Războiul din Malvine a făcut 1.000 de victime în 1982

Argentina încearcă să împiedice companiile britanice să exploateze rezervele de ţiţei, estimate la 60 de miliarde de barili. Argentina a impus o blocadă asupra transporturilor navale între coastele sale şi Insulele Malvine. 

Potrivit unui decret emis marţi seară de preşedintele argentinian Cristina Kirchner, toate vasele ce navighează prin apele pe care şi le-a atribuit Argentina trebuie să deţină un permis emis de Buenos Aires. Este vorba de 1.700.000 de kilometri pătraţi de ocean din zona Insulelor Malvine, teritoriu britanic ce constituie obiectul unor revendicări depuse la ONU de către Argentina în aprilie anul trecut.

Măsura ar putea adânci scandalul privind pretenţiile conflictuale la rezervele de petrol ce se află în apele teritoriale ale insulelor, în condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să înceapă forajele în zonă.

Războiul dintre Marea Britanie şi Argentina privind Insulele Malvine (numite de britanici Falklands) s-a încheiat acum 28 de ani, însă tensiunile au persistat, ele căpătând şi o dimensiune economică după descoperirea potenţialelor rezerve de petrol în 1998.

800 de kilograme de documente

Argentina a protestat recent faţă de planul Marii Britanii de a începe explorările în ocean, în apropierea insulelor. Decretul emis marţi este echivalent cu măsura de a controla întregul trafic din America de Sud către insule, care include şi transportul unei platforme de exploatare a petrolului care ar fi trebuit să ajungă ieri şi să intre în funcţiune în 2011.

Argentina a înaintat la ONU 800 de kilograme de documente justificative, pe baza cărora a emis pretenţii de suveranitate asupra Insulelor Malvine şi a apelor teritoriale. În decembrie, Argentina a adoptat o lege prin care pretinde că insulele îi aparţin, la fel ca şi alte teritorii britanice din zonă. „Orice ambarcaţiune care vrea să traverseze zona dintre porturile argentiniene şi Insulele Malvine, sau Insulele South Georgia şi South Sandwich trebuie mai întâi să ceară permisiunea guvernului argentinian", a declarat Aníbal Fernández, şeful cabinetului de la Buenos Aires.

Buenos Aires este înfuriat de refuzul Marii Britanii de a opri exploatările în condiţiile în care Argentina continuă să pretindă suveranitatea asupra insulelor. Iminenţa sosirii platformei Ocean Guardian a mărit tensiunile. Luna trecută, Argentina a reţinut nava Thor Leader, despre care oficialii de la Buenos Aires spun că transporta ilegal ţevi către Insulele Malvine.

Temeri privind un nou conflict

Locuitorii se tem de un nou conflict. "Argentina menţine o blocadă economică de mulţi ani. Ne aşteptam la asta", a declarat Roger Spink, directorul companiei Falkland Islands. Marea Britanie are peste 1.300 de soldaţi pe insulă, patru avioane Typhoon şi un distrugător.

Studiile geologice estimează că zona insulelor ar putea conţine până la 60 de miliarde de barili de petrol, o cantitate echivalentă cu rezervele din Marea Nordului, care au produs până acum 40 de miliarde de barili. Majoritatea drepturilor de exploatare au fost acordate companiei londoneze Desire Petroleum, care va începe explorările în 2011, pentru prima dată după ce Royal Dutch Shell a abandonat demersul în 1998.

Miză economică

Studiile geologice estimează că zona insulelor Malvine, situate la 450 de kilometri de coastele Argentinei, ar putea conţine până la 60 de miliarde de barili de petrol.

-
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite