Petrol mai ieftin, în ciuda măsurilor OPEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tranzacţiile cu petrol pe piaţa mondială s-au realizat ieri la un preţ sub 65 de dolari pe baril, în ciuda deciziei OPEC de a scădea producţia zilnică cu 1,5 milioane de barili începând de

Tranzacţiile cu petrol pe piaţa mondială s-au realizat ieri la un preţ sub 65 de dolari pe baril, în ciuda deciziei OPEC de a scădea producţia zilnică cu 1,5 milioane de barili începând de luna viitoare.

Scăderea masivă a extracţiei reflectă îngrijorarea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, susţin analiştii economici. Preţul ţiţeiului se vinde în prezent pe piaţa mondială la un preţ sub 50% din preţul maxim istoric înregistrat în luna iulie, deoarece criza economică mondială a produs şi o criză de bani pe pieţele financiare mondiale.

“Preţul la petrol a înregistrat un colaps dramatic – fără precedent dacă ne uităm la viteză şi la magnitudine”, se arată în documentul OPEC, prin care se justifică scăderea producţiei. Analiştii arată că dacă criza economică mondială va continua, acest lucru va duce la utilizarea unei cantităţi mult mai mici de petrol atât de către consumatorii individuali, cât şi în industrie. Acest lucru va conduce la o scădere şi mai mare a cererii de petrol la nivel global.

Ministrul iranian al petrolului susţinea ieri-dimineaţă că doar o scădere cu 2 milioane de barili a producţiei zilnice ar putea duce la stabilizarea pieţei.

Demersul Teheranului nu a fost susţinut însă de unele state apropiate de Washing­ton, aşa cum este Arabia Saudită. Preşedintele OPEC, Chakib Khelil, a atenţionat însă ieri că, dacă va fi nevoie, organizaţia s-ar putea întâlni în cadrul unei reuniuni de urgenţă, înainte de summitul planificat să aibă loc în decembrie, în Algeria.

Organizaţia, formată din 13 state, şi anume Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela, deţine 40 la sută din exportul mondial de petrol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite