VIDEO Prima femeie condamnată de ONU pentru genocid, responsabilă pentru uciderea a 800.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pauline Nyiramasuhuko, fost ministru în Republica Rwanda, este prima femeie condamnată de tribunalul pentru crime de război al ONU pentru genocid. Femeia în vârstă de 65 de ani a primit sentinţa de închisoare pe viaţă pentru uciderile în masă din sudul ţării, comise în 1994, când aproximativ 800.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Tribunalul internaţional pentru crime de război i-a găsit vinovaţi pe Nyiramasuhuko şi pe fiul ei pentru crimele comise în zona localităţii Butare din sud-vestul Rwandei. Amândoi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, informează AFP.

Judecătorii au stabilit, vineri, că fostul ministru ruandez este vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii, exterminare, viol, persecuţie şi violenţe contra vieţii şi atrocităţi contra demnităţii personale.

Potrivit BBC News, Pauline Nyiramasuhuko a fost descrisă ca un tiran şi unul dintre principalii instigatori ai genocidului de la graniţa de sud-vest a ţării, de lângă localitatea Butare. În perioada aprilie-iunie 1994, miliţia Hutu şi soldaţii rwandezi au ucis, la ordinul ei, 800.000 de membri ai minorităţii Tutsis şi ai partidului moderat Hutus.

Deşi a deţinut funcţia de ministru, Nyiramasuhuko are origini umile. A fost lucrător social şi a obţinut diploma de licenţă în Drept abia la vârsta de 44 de ani. În timpul şcolii, s-a împrietenit cu Agathe Habyarimana, cea care avea să devină viitoarea soţie a preşedintelui Juvenal Habyarimana, al cărui asasinat avea să declanşeze genocidul.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite