Paraguay, ţara copiilor ilegitimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor statistici recente, 70% din locuitorii acestei ţări latino-americane nu sunt recunoscuţi de către propriii taţi. Chiar preşedintele Fernando Lugo este un reprezentant de seamă al acestui fenomen socio-cultural cu accente „macho“, cu cel puţin patru procese pentru stabilirea paternităţii.

Numărul neobişnuit de mare de „copii din flori" din Paraguay a făcut ca, atunci când se naşte un copil, în dreptul numelui părinţilor să fie trecut doar cel al mamei. Oficial, şapte paraguayeni din 10 nu sunt recunoscuţi de taţii lor biologici.

„Cei mai mulţi dintre locuitori au o paternitate necunoscută, fără să mai punem la socoteală cel puţin 600.000 de persoane care nu au fost niciodată înregistrate oficial", explică Oscar Benitez, directorul Registrului civil. Într-una dintre rarele ocazii în care a vorbit despre procesele sale de paternitate, preşedintele Fernando Lugo justifică această stare de fapt printr-o „tradiţie care face parte dintr-un proces istoric".

Iar realitatea pare să-i dea dreptate. Dintre cei peste 60 de lideri pe care această republică prezidenţială i-a avut de la obţinerea independenţei în 1813, opt au fost copii ilegitimi, iar 17 nu şi-au recunoscut propriile progenituri. Conchistadorul spaniol Domingo de Irala, ajuns în Paraguay în 1536, a încurajat metisajul, „cuceritorii" beneficiind de adevărate haremuri populate cu frumuseţile locale, fapt ce i-a făcut pe cronicari să descrie capitala Asuncion ca pe un „paradis al lui Mahomed".

Refacerea populaţiei masculine

La sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu încheierea Războiului Triplei Alianţe (câştigat de Uruguay, Argentina şi Brazilia), 90% din populaţia masculină din Paraguay era decimată.

Repopularea ţării a fost necesară, astfel că au fost acceptate toate formele de uniune, legitime sau nu. „Aceasta a creat o cultură deosebită, care permite ca bărbaţii să facă mulţi copii de care apoi să nu se mai intereseze, lăsându-i în grija mamelor. Ei consideră că este normal să aibă numeroase amante în acelaşi timp, situaţie acceptată şi de acestea", explică Clide Soto, membră a unei asociaţii feministe din Asuncion.

Drept urmare, numărul laboratoarelor în care se fac teste de paternitate a crescut, la fel ca şi cel al proceselor pentru recunoaşterea copiilor. Numeroşi paraguayeni şi-au făcut cel puţin odată în viaţă analize sangvine ori teste ADN pentru a afla dacă sunt, într-adevăr, taţii unor copii ilegitimi.


„Pentru un bărbat, un copil nu reprezintă nicio grijă, nicio corvoadă. Apariţia unuia nu are nicio consecinţă economică sau afectivă. Copilul este un fel de recunoaştere a virilităţii acelui bărbat, un fel de trofeu de război", mai spune Clide Soto.

Modelul prezidenţial

Odraslele din flori ale preşedintelui Fernando Lugo, 67 de ani, fost episcop, au constituit deseori subiectul preferat al presei de scandal, care a calculat că acesta ar fi tatăl a nu mai puţin de 17 copii. El nu a recunoscut, însă, decât existenţa unuia singur, micul Guillermo, pe care l-ar fi conceput în 1999, pe vremea când era episcop de San Pedro, o regiune din nordul oraşului Asuncion (Lugo a obţinut aprobarea Vaticanului de a renunţa la veşmântul de cleric de-abia acum doi ani). În primăvară, o altă tânără, Benigna Leguizamon, 27 de ani, a susţinut că preşedintele este tatăl unuia dintre copiii ei, născut în 2001.

La scurt timp, alte patru femei i-au intentat lui Fernando Lugo procese pentru paternitate. „Dacă preşedintele nostru, un fost om al Bisericii, se comportă în acest mod, atunci ce pretenţii să mai ai de la un bărbat oarecare", le-a spus reporterilor de la „Liberation" Aurora Jara Calafuz, o vânzătoare din Asuncion, al cărei „soţ" are nu mai puţin de 22 de copii, în afară de cei făcuţi cu ea.

Fără numele tatălui

Pentru a ameliora situaţia femeilor care-şi cresc singure copiii, în 2002, senatoarea Ylda Mayyeregger a propus o lege a „paternităţii responsabile". Aceasta obliga înscrierea în Registrul civil a numelui tatălui biologic al copilului, recunoscându-se astfel paternitatea de drept.

Iniţiativa a provocat o adevărată furtună în Parlament şi un val de respingeri.

De atunci, nimeni nu a mai avut curajul să abordeze acest subiect.

Fernando Lugo, acuzat de nepoată

Necazurile liderului paraguayan referitoare la existenţa unor urmaşi nerecunoscuţi sunt departe de a se fi încheiat. Potrivit cotidianului „Le Figaro", chiar propria nepoată îl acuză că ar avea cu el o fată de 18 ani. Mirta Maidana Lugo, fiica surorii mai mari a preşedintelui, susţine că el este tatăl lui Fatima Rojas, pe care a adus-o pe lume acum 18 ani. „Ştim cu toţii în familie că Fatima este fiica unchiului Nono, aşa cum îi spunem noi lui Fernando Lugo", a declarat acum cinci zile Mirta Maidana Lugo pentru postul de radio paraguayan 9.70 AM, citat de „Le Figaro".

„Să facă un test ADN. Dacă Fatima nu este fata lui, sunt gata să fiu condamnată pentru calomnie", a mai spus ea. Lugo nu a făcut, deocamdată, niciun comentariu referitor la aceste noi acuzaţii, dar senatorul Sixto Pereira, aliat de-al său, a declarat că „presa încearcă să-l distrugă pe preşedinte".

Abuzuri sexuale

Se estimează că 80% din femeile din Paraguay au fost victimele unei molestări sexuale. Cel mai des, violurile au loc în cadrul familiei, tinerele fiind abuzate, de obicei, de către socri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite