Pacificul, groapa de gunoi a planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de tone de deşeuri provenite de la vapoare şi din regiunile de coastă s-au acumulat de-a lungul timpului în mijlocul oceanului. Oceanul Pacific "găzduieşte" cea mai mare groapă de

Milioane de tone de deşeuri provenite de la vapoare şi din regiunile de coastă s-au acumulat de-a lungul timpului în mijlocul oceanului.

Oceanul Pacific "găzduieşte" cea mai mare groapă de gunoi din lume. Uriaşa "supă de gunoaie" se întinde pe o suprafaţă de 500 de mile nautice în Oceanul Pacific, într-o zonă cuprinsă între coastele Californiei şi arhipelagul Japoniei, trecând pe lângă insulele Hawaii. Acumularea s-a produs datorită curenţilor submarini, care au strâns, încetul cu încetul, toate deşeurile întâlnite în cale.


Oceanograful american Charles Moore, cel care a descoperit "Marea Groapă de gunoi din Pacific" sau "vârtejul de gunoi" , crede că circa 100 milioane de tone de resturi materiale plutesc la suprafaţa oceanului în sectorul respectiv. Curtis Ebbesmeyer, un oceanograf care monitorizează fenomenul acumulării de materiale plastice pe mările şi oceanele planetei, spune că nu este vorba de o insulă de gunoaie, ci mai degrabă o de "supă de plastic", care se întinde pe o suprafaţă egală cu cea a Statelor Unite.

El arată că acumularea de gunoaie seamănă cu o entitate vie. "Se mişcă precum un animal mare fără lesă. Când acest animal se apropie de pământ, aşa cum s-a întâmplat cu arhipelagul Hawaii, rezultatele sunt dramatice", a declarat acesta.

Aproape o cincime din resturile materiale care formează imensa groapă de gunoi sunt aruncate de pe nave şi de pe platformele petroliere, restul provenind de pe continente. Moore, fost marinar, a descoperit groapa de gunoi din întâmplare, în 1997, în timpul unei curse cu iahtul din Los Angeles spre Hawaii. El a avertizat că, în cazul în care omenirea nu renunţă la materialele nedegradabile, resturile de plastic din Pacific se vor dubla ca suprafaţă în următorii 10 ani.


Prins în capcana gunoaielor


Charles Moore a povestit pentru "The Independent" că în anul 1997, pe când se afla cu iahtul în larg, a fost extrem de uimit să constate cum intră direct în acest "vârtej de gunoaie". Este vorba de o zonă unde apele oceanului circulă foarte încet, din cauza vânturilor reduse şi a presiunii ridicate. În general, această zonă este evitată de marinarii cu experienţă. El a mai spus că groapa de gunoi nu poate fi detectată de sateliţi deoarece este transparentă şi se află sub apă.


"Poate fi observată doar de la bordul navelor", a precizat acesta. Potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, materialele plastice provoacă anual moartea a aproape un milion de păsări marine şi a 100.000 de mamifere marine prin îngurgitare, acestea confundându-le cu hrana. Materialele plastice reprezintă circa 90 la sută din gunoaiele care plutesc în apele mărilor şi oceanelor. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a apreciat în 2006 că pe o suprafaţă de aproape doi kilometri pătraţi plutesc în medie circa 46.000 de obiecte din plastic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite