Ostaticii, eliberaţi de un comando egiptean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial de la Cairo susţine că turiştii răpiţi au fost eliberaţi în urma unei operaţiuni militare “internaţionale”, ale căror detalii sunt încă secrete 

După zece zile, ostaticii răpiţi în Egipt, printre care şi o româncă, au fost eliberaţi şi au ajuns în stare bună la Cairo. 

Cei 19 ostatici, dintre care 11 europeni şi opt egipteni, răpiţi în umă cu 11 zile în Egipt, au fost eliberaţi ieri-dimineaţă de un comando al forţelor speciale egiptene, după zece zile de captivitate. Aceştia au ajuns ieri după-amiază la Cairo, de unde au fost transportaţi imediat de un elicopter la un spital militar. Conform procedurilor, în astfel de cazuri, aceştia sunt ţinuţi o scurtă perioadă de timp în “carantină”, unde nu au contact decât cu medicii şi cu ofiţeri de informaţii.

Ştirea a fost făcută publică iniţial de televiziunea de stat de la Cairo şi confirmată apoi de oficialii egipteni şi de cei italieni. “Conaţionalii noştri şi toţi ceilalţi ostatici din Egipt au fost eliberaţi. Verificăm în ce stare de sănătate sunt”, a declarat ministrul de Externe Italian, Franco Frattini, la Belgrad. Ministerul român de Externe a confirmat tardiv ştirea, aşa cum se întâmplase, de altfel, şi în ziua în care aceştia au fost răpiţi.

 “Ministerul Afacerilor Externe transmite întreaga sa apreciere faţă de eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criză de Serviciul de Informaţii Extene, atât la Bucureşti, cât şi în străinătate, pentru soluţionarea acestei situaţii deosebite”, a anunţat ministerul într-un comunicat remis redacţiei.

Operaţiune militară secretă

Eliberarea ostaticilor este “rezultatul unei colaborări internaţionale pentru care trebuie să le fim cu adevărat recunoscători altor ţări care au cooperat cu noi”, a declarat Frattini, fără a oferi însă mai multe detalii. Oficiali egipteni au confirmat “pe surse”, pentru AFP, participarea forţelor speciale de la Cairo la eliberarea ostaticilor.

Conform acestora, armata egipteană a întreprins o operaţiune de comando pentru eliberarea celor 19 ostatici, dintr-o tabără din Ciad, situată în apropierea frontierei cu Sudanul. Cu câteva ore înainte, un oficial egiptean citat de televiziunea publică declara că pentru eliberarea celor 19 ostatoci nu s-a plătit nicio răscumpărare.

S-a plătit sau nu răscumpărare?

Oficialii egipteni au anunţat că pentru eliberarea ostaticilor nu a fost plătită nicio răscumpărare. Totuşi, niciodată în astfel de cazuri, chiar dacă sunt plătite răscumpărări, oficialităţile unui stat nu confirmă acest lucru. Liderii de la Washington folosesc termenul de “non-negotiable demands”, ce se aplică deopotrivă teroriştilor şi răpitorilor. Motivul pentru care oficialii nu confirmă niciodată plata unor sume de bani este dat de faptul că “legalizarea” acestei politici ar putea duce la un val de răpiri în întreaga lume.

În ultimele zile, mai multe informaţii obţinute “pe surse” sugerau că eliberarea ostaticilor era o chestiune de zile. Un oficial egiptean declarase duminică, că răscumpărarea, despre care se vorbea că ar fi de şase milioane de dolari, a fost deja plătită răpitorilor, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în momentul în care ostaticii au fost transferaţi în Libia. Aceeaşi sursă susţinea că o delegaţie egipteană urma să meargă în sudul ţării, pentru a-i recupera pe ostatici.

Şase răpitori lichidaţi

Ziua de duminică debutase cu informaţia potrivită căreia şase dintre răpitori fuseseră ucişi într-o operaţiune a forţelor militare sudaneze. Ştirea, venită tot pe surse egiptene, confirma totodată faptul că răpitorii se aflau într-o continuă mişcare.

Cu toate acestea, ştirile asupra locului în care au fost ţinuţi ostaticii în ultimele zece zile continuă să fie contradictorii. Dacă duminică Sudanul confirmase uciderea a şase dintre răpitori, aceeaşi ţară anunţa că ostaticii fuseseră lăsaţi de răpitori “într-o ascunzătoare”, din Ciad, pe durata negocierilor. Totuşi, autorităţile de la N’Djamena continuă să susţină că “nu au remarcat nimic”, pe teritoriul lor.

Informaţiile puse cal la cap arată că aceştia au fost răpiţi în Egipt pe 19 septembrie şi transportaţi în Sudan. De aici ar fi fost mutaţi în Libia, la 27 septembrie, deşi Tripoli neagă acest lucru. La 27 septembrie ostaticii au fost observaţi în Sudan, îndreptându-se spre Egipt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite