Oraş american în pericol!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de tone de apă otrăvită riscă să inunde oraşul Leadville Aproape patru milioane de tone de apă contaminată blocate într-un tunel montan ameninţă să izbucnească şi să se

Milioane de tone de apă otrăvită riscă să inunde oraşul Leadville

Aproape patru milioane de tone de apă contaminată blocate într-un tunel montan ameninţă să izbucnească şi să se reverse asupra oraşului istoric Leadville, din nordul statului american Colorado. Autorităţile din Lake County au declarat stare de urgenţă, de teamă că zăpezile masive acumulate în această iarnă se vor topi şi vor declanşa un val catastrofal de inundaţii.


Apa este blocată în mai multe galerii miniere abandonate, iar un tunel de drenaj de aproape patru kilometri este parţial prăbuşit, formând un bazin uriaş de apă contaminată cu metale grele, relatează MSNBC. Oficialii comitatului au monitorizat, din ce în ce mai îngrijoraţi, creşterea presiunii apei în interiorul galeriilor, pe parcursul ultimilor doi ani. O explozie a "pungii" de apă poate rade de pe suprafaţa pământului oraşul Leadville, cu 2.700 de locuitori, şi poate contamina grav râul Arkansas.


"Ar putea izbucni din munte, dar nu ştim pe unde. Am observat nişte schimbări şi suntem foarte îngrijoraţi. Nu ne văităm ca să ne aflăm în treabă", a declarat şeful comitatului, Carl Schaefer.


Sistem de alertă


Autorităţile statale şi federale americane au convenit marţi să evalueze riscurile înainte să demareze vreo acţiune. Alţii susţin însă că este nevoie de o intervenţie imediată pentru a reduce presiunea uriaşă acumulată în tunel. Pentru o mai mare siguranţă, autorităţile au instalat lângă un parc de case mobile, populat de 300 de oameni şi situat la ieşirea din tunel, un sistem de alertă care să transmită orice modificare notabilă.

În mod normal, tunelul drenează apele care traversează sute de galerii miniere din munte, la est şi la sud de Leadville, şi se revarsă într-un afluent estic al râului Arkansas, la circa un kilometru şi jumătate în nordul oraşului.

Agenţia naţională de protecţie a mediului (EPA) a transmis Oficiului american de reclamaţii o scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea producerii unei deversări catastrofale şi incontrolabile. O uzină de tratare a apei, situată la piciorul tunelului, înlătură substanţele toxice şi metalele grele, precum zincul, cadmiul şi manganul înainte ca apa să se reverse în râul Arkansas.

În zonă au apărut noi izvoare, iar testele au arătat că acestea conţin niveluri ridicate de metale grele, semn că apa blocată în tunel îşi face loc către exterior. Oraşul Leadville a atras mii de aventurieri în timpul goanei după aur din 1859. După ce aurul s-a terminat, argintul a devenit principala resursă minieră. În 1915, în munte a fost descoperit un zăcământ de 100.000 de tone de molibden, care a fost exploatat până în 1995.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite