Occidentul îi caută un adjunct lui Karzai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi Europa vor un „premier de încredere“ la Kabul, pentru diluarea autorităţii lui Karzai şi combaterea corupţiei. Ideea de a impune un tehnocrat care să preia o parte din rolul lui Hamid Karzai aparţine guvernului Obama, care a revizuit politica pentru Afganistan.

Măsura urmează a fi anunţată la conferinţa privind Afganistanul ce va avea loc la Haga, în 31 martie şi are rolul de a combate corupţia din cabinetul Karzai, prin diluarea puterii concentrate în mâinile acestuia, scrie cotidianul britanic “Guardian”.

Propunerea va fi o provocare directă la adresa  preşedintelui Karzai, care şi-a declarat deja intenţia de a se opune. Săptămâna trecută el a acuzat “un anume guvern străin”, fără a preciza care, de faptul că încearcă să slăbească guvernul central de la Kabul. „Nu este treaba lor. Afganistanul nu va fi niciodată o marionetă”, aspus el.

Mai mult, SUA şi ţările europene intenţionează să canalizeze, pe viitor”, resursele financiare, către cele 34 de guverne provinciale şi nu către executivul de la Kabul.

Corupţie şi incompetenţă

Mulţi oficiali europeni şi americani sunt dezamăgiţi de amploarea corupţiei şi incompetenţei în guvernul Karzai, dar consideră că nu există alternative credibile şi se aşteaptă ca preşedintele afgan să fie reales la scrutinul din august.“Karzai nu face faţă aşteptărilor. Dacă susţinem guvernul său, acesta trebuie condus corect, pentru a asigura scăderea corupţiei”, a declarat pentru “Guardian” un oficial care a dorit să rămână anonim.

Un alt oficial a declarat, tot sub protecţia anonimatului, că alternativele la Karzai au fost analizate şi abandonate deoarece “altcineva s-ar putea dovedi de 10 ori mai rău”.

“Avem nevoie de cineva lângă Karzai, un fel de şef executiv, în care noi să avem încredere şi care să poată răspunde în faţa poporului afgan”, a declarat un alt oficial european.

Colonialism?

Impunerea unui tehnocrat alături de Karzai ar putea fi privită drept colonialism chiar dacă acea persoană va fi un afgan, scrie “Guardian”.

Nu au fost avansate deocamdată nume pentru noua funcţie dar o persoană bine văzută de SUA ar fi ministrul de interne afgan, Mohammed Hanif Atmar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite