O româncă va primi despăgubiri de 6.000 de euro în Irlanda, pentru discriminare privind înălţimea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă care a fost respinsă la un interviu pentru un post de şofer de autobuz în Dublin, pe motiv că este prea scundă, va primi despăgubiri de 6.000 de euro, potrivit deciziei unui tribunal, informează Irish Times.

Izabela Lazăr a trecut testul teoretic şi proba practică pentru a deveni şofer de autobuz la regia locală de transport Dublin Bus şi a fost chemată la interviu, în timpul căruia a fost supusă şi unei examinări medicale. Ea a fost anunţată că nu este suficient de înaltă pentru a obţine slujba, fără a i se spune care este înălţimea minimă admisă.

În faţa instanţei, Lazăr a susţinut că o restricţie privind înălţimea afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi că Dublin Bus a angajat oameni care aveau aceeaşi înălţime ca şi ea, dar erau bărbaţi, albi şi irlandezi.

Dublin Bus a comunicat că înălţimea minimă acceptată pentru un şofer de profesie este 1,65 metri şi că Lazăr, la 1,57 metri, nu poate fi angajată. Compania a admis însă că "ar putea fi" bărbaţi angajaţi care au o înălţime sub 1,65 metri.

Un specialist în sănătatea la locul de muncă a spus că, în opinia sa, înălţimea medie a unei femei din Irlanda este de 1,62 metri. Astfel, Dublin Bus cere ca femeile angajate de ei să aibă mai mult decât înălţimea medie.

Instanţa a decis că, în absenţa unor criterii de înălţime clare şi a unor proceduri asociate, o măsură aparent arbitrară nu poate constitui un fundament la angajare.Astfel, Isabella Lazăr a primit despăgubiri de 6.000 de euro, pentru discriminarea sa pe bază de înălţime.

Instanţa a respins însă alte două plângeri depuse de femeie, că a fost discriminată pe criterii de rasă şi pentru dizabilităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite