O evreică din România a fost recunoscută ca supravieţuitoare a Holocaustului cu două ore înainte de a muri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Auschwitz-ul, la 68 de ani de la Holocaust  Foto: Răzvan Florică
Auschwitz-ul, la 68 de ani de la Holocaust Foto: Răzvan Florică

Laura Derfler, o evreică din România emigrată în Israel, a aflat că a fost recunoscută oficial ca supravieţuitoare a Holocaustului, cu doar două ore înainte de a muri, relatează Haaretz.

Timp de 20 de ani, femeia s-a luptat cu sistemul pentru a fi recunoscută ca supravieţuitoare a Holocaustului.

Laura Derfler, în vârstă de 83 de ani, a trăit împreună cu soţul ei, Alfred, în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde ambii şi-au pierdut mai mulţi membri ai familiei. Cei doi au emigrat în Israel împreună, dar, din anumite motive, Alfred a primit plăţi compensatorii, însă Laura nu. De fiecare dată când şi-a depus dosarul i s-a spus că nu se califică pentru primirea acestor bani din cauza anului în care a emigrat. Laura nu a înţeles niciodată acest refuz, având în vedere că cei doi fraţi ai ei, care au supravieţuit Holocaustului, au emigrat în Israel înaintea ei dar au primit compensaţii, scrie publicaţia israeliană.

Luni dimineaţă, ea a primit în sfârşit statutul de supravieţuitor al Holocaustului, dar după aproape două ore a decedat. Pentru recunoaşterea ca supravieţuitor al Holocaustului ar fi primit 290 de euro pe lună şi unele beneficii, precum asigurare medicală.

"Nu o cunoaşteam pe Laura personal. Fiica ei m-a contactat ca să încerc să o ajut. Nu putem spune că dacă şi-ar fi primit banii la timp ar fi trăit mai mult, dar ar fi putut trăi mai bine, asta este clar", scrie autorul articolului, care critică indiferenţa cu care sunt trataţi aceşti supravieţuitori ai Holocaustului.

Nu se cunosc exact condiţiile în care a decedat femeia, însă aceasta era bolnavă de cancer.

"Timp de mulţi ani, maşina birocratică israeliană a ştiut cum să ţină departe beneficiile de supravieţuitorii Holocaustului. În ultimii ani, mulţumită protestelor publice, normele s-au schimbat în favoarea supravieţuitorilor. Dar adeseori ne dăm seama că organismele care ar trebui să ajute supravieţuitorii nu se deranjează să îi informeze", scrie acesta., adăugând că în fiecare zi circa 35 de supravieţuitori ai Holocaustului încetează din viaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite