De teama bolilor, ONU a înfiinţat Anul internaţional al toaletelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 la sută din populaţia mondială nu are acces la toalete "convenabile", au precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţi ai Naţiunilor Unite. Aceştia au proclamat 2008

Peste 40 la sută din populaţia mondială nu are acces la toalete "convenabile", au precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţi ai Naţiunilor Unite. Aceştia au proclamat 2008 anul internaţional al toaletelor pentru că lipsa igienei ucide în fiecare an două milioane de copii.

"Anual, 15 milioane de persoane mor din cauza unor boli infecţioase. Dacă ar exista infrastructură pentru igienizare, cifra de două milioane reprezentată de copiii care mor în fiecare an din cauza diareei s-ar reduce imediat", a spus David Heymann, asistentul director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.


Miliarde de oameni, fără toalete acasă


Problema toaletelor a fost neglijată mult timp în numeroase ţări, deşi aceasta este crucială pentru sănătatea publică. Un sondaj recent al British Medical Journal, la care au participat peste 11.000 de experţi în sănătate, a relevat că procesul de igienizare este cel mai important progres obţinut după 1840, înainte de vaccinuri şi anestezie.

Diareea este a doua cauză a mortalităţii la copiii din ţările în curs de dezvoltare. Şi aceasta pentru că, până şi în epoca noastră, 41 la sută din populaţia mondială nu are acces la toalete "convenabile". Conform definiţiei date de reprezentanţii ONU, "toaleta convenabilă" presupune lipsa contactului între om şi apele uzate. Deşi în cursul ultimilor ani s-au înregistrat progrese în acest sens, totuşi, 2,6 miliarde de oameni nu au încă toalete acasă.


De exemplu, izbucnirea holerei în Peru, în anul 1991, a costat 800 milioane de dolari, mai mult decât ar fi fost nevoie pentru ameliorarea anterioară a procesului de igienizare. (Francisca M. Catană)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite