ONU începe războiul cu încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele trebuie să pornească, în 2008, acţiuni concrete pentru salvarea planetei. O dezbatere de două zile pe tema încălzirii globale are loc în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei

Guvernele trebuie să pornească, în 2008, acţiuni concrete pentru salvarea planetei.

O dezbatere de două zile pe tema încălzirii globale are loc în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Secretarul general al ONU a îndemnat, din nou, toate guvernele să facă front comun cu reprezentanţii sectorului privat şi civil pentru a putea combate schimbările climatice.

Ban Ki-moon a susţinut un discurs similar, vizavi de degradarea mediului înconjurător, la conferinţa internaţională care a avut loc la Bali, în decembrie anul trecut.

Dezbaterea pe tema schimbărilor climatice din cadrul Adunării Generale a ONU a început luni şi a continuat în cursul zilei de ieri. Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a spus că e timpul ca toată lumea să se unească şi să profite de "un elan fără precedent" pentru a lupta împotriva degradării mediului. "Dacă 2007 a fost anul în care încălzirea globală a fost cap de listă pe ordinea de zi, la nivel global, 2008 marchează momentul când trebuie să acţionăm în acest sens", a declarat acesta.


Împreună împotriva schimbărilor climatice


Preşedintele Adunării Generale, macedoneanul Srgjan Kerim, a invitat ţările membre ONU şi reprezentanţii sectorului privat şi civil să-şi construiască acţiunile în conformitate cu principiile care au stat la baza conferinţei internaţionale ce a avut loc în insula indoneziană Bali, la sfârşitul anului trecut.


Atunci, aproape 190 de ţări


şi-au luat angajamentul să adopte, până în 2009, un proiect global pentru combaterea schimbărilor climatice. Acest proiect vizează înlocuirea protocolului de la Kyoto care va expira în 2012. "Conferinţa şi-a ţinut promisiunile. Însă abia de-acum înainte începe adevărata provocare. Avem la dispoziţie mai puţin de doi ani pentru a pune la punct un acord care să fie la înălţimea a ceea ce ne dictează ştiinţa", a spus Srgjan Kerim.


Încălzirea globală ucide întreaga lume


În prima zi a dezbaterii, preşedintele director general al consorţiului Virgin, Richard Branson, s-a pronunţat asupra creării unei grupe de coordonare care să conducă eforturile globale împotriva schimbărilor climatice. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a estimat că, din punctul său de vedere, "lupta împotriva încălzirii globale este la fel de importantă precum cea împotriva proliferării nucleare sau împotriva terorismului".

"Teroriştii ucid mii de oameni, armele de distrugere în masă au puterea de a ucide un număr considerabil de persoane, pe o perioadă lungă de timp, dar încălzirea globală poate ucide întreaga lume", a explicat acesta. "Noi suntem pe punctul de a devasta planeta. De aceea trebuie să acţionăm, ba mai mult, să acţionăm cât se poate de repede", a adăugat primarul Bloomberg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite