Naufragiul unui cargou cu petrol opreşte, temporar, războiul dintre două state insulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile portuare din Grande Comore, una dintre principalele insule ale Arhipelagului Comore, din Oceanul Indian, se tem de extinderea poluării marine cu carburant. Elanurile războinice ale

Autorităţile portuare din Grande Comore, una dintre principalele insule ale Arhipelagului Comore, din Oceanul Indian, se tem de extinderea poluării marine cu carburant. Elanurile războinice ale autorităţilor locale au scăzut şi, în prezent, toată lumea este preocupată de localizarea poluării.

Accidentul s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, când a avut loc naufragiul vasului Taurus, unul dintre cele trei cargouri închiriate pentru a alimenta cu combustibil bărcile militarilor comoreni. Aceştia tocmai pregăteau un atac împotriva insulei Anjouan.

"Dacă acest carburant se răspândeşte pe mai mulţi kilometri de coastă, există riscul distrugerii ecosistemelor şi al îndepărtării turiştilor. Nu dispunem de echipamente pentru a stopa pata de petrol", a recunoscut Mohamed Said Salim Dahalani, directorul porturilor din Grande Comore.


Cauzele naufragiului, necunoscute


Venit din Mombasa cu o încărcătură de ciment, Taurus trebuia să transporte carburantul necesar trupelor comorene concentrate în insula Moheli. Aceste trupe pregăteau o intervenţie militară împotriva insulei Anjouan, cea mai estică insulă a arhipelagului. Cauzele naufragiului cargoului Taurus, care, de altfel, nu a făcut nicio victimă, rămân neelucidate încă.

Pentru ministrul de finanţe din Grande Comore, Youssouf Said, "războiul deja a început. Acest act nu poate fi considerat altfel decât criminal". Totuşi, Ali Djambae, membru al jandarmeriei comorene, însărcinat cu această anchetă, nu exclude probabilitatea unui accident.

Cert este că intervenţia preconizată de Uniunea Comorelor pentru cucerirea insulei Anjouan, cu scopul de a-l înlătura de la putere pe Mohamed Bacar, riscă acum să distrugă întreg potenţialul turistic al zonei care, rămasă fără turişti, nu mai are mare valoare comercială. (Francisca M. Catană)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite