Natura menţine sănătatea oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocrotirea mediului ambiant este esenţială pentru ca specia umană să poată exista. Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington.

Ocrotirea mediului ambiant este esenţială pentru ca specia umană să poată exista. Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington. Măsurătorile au dezvăluit că ritmul cardiac se menţine în parametri optimi numai într-un cadru natural, nepoluat.

Încă de azi, prin intermediul ecranelor de televiziune se pot "vizita", stând în fotoliu, toate locurile fascinante din lume. Sociologii spun că, în viitor, omenirea va trăi în case fără ferestre, iar zidurile lor vor fi imense ecrane pe care vor fi proiectate imagini cu peisaje superbe.

Experiment cu peisaje

Savanţii spun însă că o viaţă între patru pereţi va duce la degradarea speciei umane. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Washington, organismul omului suferă când este închis, chiar dacă are la dispoziţie tot ce are nevoie.

Sub conducerea lui Peter Kahn, profesor asociat al catedrei de psihologie, cercetătorii au măsurat ritmul cardiac al unor voluntari. Aceştia au acceptat să verifice pe pielea lor dacă viaţa între ecrane poate suplini modul de viaţă tradiţional.

Au fost recrutaţi 90 de studenţi, cărora li s-a monitorizat activitatea inimii în diferite situaţii. Unii au stat în faţa unei ferestre deschise, prin care se vedea muntele cu păduri şi pajişti superbe. Ceilalţi au văzut acelaşi peisaj, dar la televizor. Măsurarea ritmului cardiac a dovedit că numai cei aflaţi în mijlocul naturii şi-au menţinut tensiunea perfectă.

Concluzia a fost că imaginea naturii redată cu mijloace tehnologice nu aduce aceleaşi beneficii organismului precum natura însăşi. Ecranul televizorului, oricât ar fi de mare, nu produce niciun efect benefic, fiind la fel de trist ca şi un perete!

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite