NATO a ucis 27 de civili în Afganistan, dintr-o confuzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO i-a confundat pe civilii afgani cu insurgenţi
NATO i-a confundat pe civilii afgani cu insurgenţi

Forţele NATO din sudul Afganistanului au bombardat un convoi de civili omorând 27 de oameni, inclusiv bărbaţi şi femei şi rănind alte câteva, au declarat oficialii afgani.

Cabinetul din Afganistan a numit atacul ca fiind "nejustificat" şi au condamant raidul în "cei mai gravi termeni posibili".

Oficialii au spus că trei vehicule au fost bombardate, ucigând 27 de persoane, printre care patru femei, un copil şi cel puţin 12 oameni au fost răniţi.

Maşinile mergeau între Landahar şi Daikundi, în locurile centrale ale Afganistanului, când forţele NATO i-au luat drept insurgenţi pe civilii afgani.

Oficialii NATO au spus că trupele de pe teren au crezut că civilii sunt militanţi care erau pregătiţi să atace unitatea NATO, dar au confirmat mai târziu că în acel loc se aflau femei şi copii şi au lansat o investigaţie.

Guvernatorul local şi ministrul de interne au spus că toate victimele erau civili. Generalul Stanley McChrystal, comandantul forţelor NATO în Afganistan, a declarat că este extrem de întristat de situaţia creată. 

"Le-am comunicat clar militarilor noştri că misiunea noastră aici este să-i apărăm pe civilii afgani, iar uciderea sau rănirea unora dintre ei ar diminua încrederea în misiunea noastră", a spus el într-o declaraţie de ieri. "Ne vom dubla eforturile pentru a recâştiga încrederea".

NATO a mai fost criticat în trecut pentru că s-a bazat pe informaţii proaste şi a lansat atacuri aeriene atunci când nu era neapărată nevoie. Generalul McChrystal şi-a îndemnat trupele să nu mai folosească arme puternice, pentru a da dovadă de ceea ce el numeşte "restricţie curajoasă".

Preşedintele Karazi i-a cerut coaliţiei să nu mai facă victime printre civili. "Trebuie să atingem punctul în care să nu mai existe pierderi civile", a spus Karazi. "Efortul şi critica noastră vor continua până când vom atinge acest obiectiv".

Dar ultimele şapte luni în Afganistan  au avut orice altceva decât pace. În luna decembrie NATO a fost acuzat de uciderea a 10 civili, înclusiv opt şcolari, în Narang, cartier din Kunar. NATO a susţinut că făceau parte dintr-o celulă de creare a bombelor.

Victimele civile de ieri vin ca o lovitură şi mai puternică pentru Vest în Afganistan după ce primul-ministru olandez a recunoscut că el nu ar putea preveni ca forţele sale să se retragă în acest an din cauza prăbuşirii guvernului său.

Există temeri cum că şi alte ţări ar putea să se întoarcă împotriva campaniei din Afganistan, cum ar fi Canada, care are cea mai mare rată de victime printre civili şi a promis că îşi va retrage cei 2.800 de militari la sfârşitul anului viitor. O altă grijă este prezenţa continuă a 1.000 de militari australieni. Guvernul Canberra a refuzat în mai multe rânduri să preia conducerea în Uruzgan dacă Olanda se retrage.

Ţările europene par că se zbat să găsească 10.000 de trupe cerute de generalul McChrystal pentru a se alătura celor 30.000 trimise de armata americană. Astfel, se pare că forţele olandeze din Uruzgan vor fi înlocuite de trupe americane, fiind derivate de la operaţiunea lor la atacuri împotriva talibanilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite