Mossad: Hezbollah ar putea ataca Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful serviciul israelian de spionaj (Mossad), Amos Yadlin, a avertizat la postul de radio militar că gruparea şiită libaneză Hezbollah ar putea ataca Israelul sub pretextul ofensivei militare lansate de acesta din urmă în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Potrivit şefului Mossad, miliţia şiită libaneză susţinută de Iran ar putea folosi drept pretext ofensiva militară israeliană lansată la 27 decembrie împotriva grupării Hamas din Fâşia Gaza pentru a deschide "un al doilea front". De aceea, Israelul a hotărât să mobilizeze zeci de mii de militari în rezervă, care ar putea asigura apărarea frontierei de nord a ţării în cazul unui atac al Hezbollah, potrivit postului de radio, citat de NewsIn.

Oficiali militari israelieni, citaţi de acelaşi post de radio, au exclus posibilitatea unei provocări directe din partea Hezbollah, însă susţin că organizaţii palestiniene armate din Liban ar putea intra în acţiune.

Hezbollah şi Hamas, ambele mişcări inamice ale Israelului, pledează pentru luptă armată împotriva statului israelian şi sunt considerate de Washington drept organizaţii teroriste.

În vara anului 2006, Israelul a atacat în Liban mişcarea Hezbollah, după ce miliţia şiită a capturat doi soldaţi israelieni. Acest conflict s-a soldat cu peste 1.200 de morţi în Liban, cea mai mare parte civili, şi 160 de morţi de partea israeliană, majoritatea militari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite