VIDEO Marea Moartă ar putea să dispară din anul 2050, dacă nu este ajutată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericol. Din cauza schimbării cursului râurilor, Marea Moartă este ameninţată de pericolul secării şi ar putea dispărea din 2050. Banca Mondială finanţează, în prezent, un studiu de impact, proiectul început în 2005 din dorinţa de a salva marea întâmpinând mari dificultăţi, informează AFP.

Proiectul de salvare, care prevede orientarea către Marea Moartă a unor cursuri de apă din direcţia Mării Roşii, Îa luat naştere în 2005, fiind elaborat de Iordania, Autoritatea palestiniană şi Israel.

În prezent, Iordania este pusă în situaţia de a duce la bun sfârşit singură proiectul, care presupune costuri de până la 2 miliarde de dolari.

Nivelul acestei mări, situată în cel mai de jos punct de pe glob, coboară cu un metru pe an, iar malul său s-a retras pe alocuri cu mai mult de un kilometru. Din 1970 până în prezent, Marea Moartă a pierdut o treime din suprafaţă şi ar putea seca din 2050.

Este foarte grav şi nimeni nu a făcut nimic ca să o salveze din cauza lipsei de cooperare în urma conflictului israeliano-palestinian, avertizează Doureid Mahasneh, hidrolog şi fost director al Autorităţii Văii Iordanului, un organism aflat în subordinea ministerului Apelor şi Irigaţiei.

Aşadar, principala cauză a acestui fenomen este devierea cursurilor de apă care alimentează marea. Israelul, Iordania şi Siria captează 95% din debitul total al Iordanului în scopuri agricole şi industriale, la care se adaugă activitatea turistică şi schimbarea climatică ce are o puternică influenţă asupra pluviometriei într-una din cele mai aride zone din lume.

Potrivit lui Doureid Mahasneh, salvarea acestei mări este o chestiune regională, internaţională chiar, având în vedere importanţa sa istorică, geografică şi în materie de mediu.

Mulţi specialişti denunţă riscurile de dezechilibru ecologic pentru Marea Moartă. Autorităţile iordaniene vor să le adreseze ţărilor dezvoltate apelul de a aloca mai multe resurse pentru salvarea Mării Moarte cu ocazia summitului de la Copenhaga.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite