Mitul apei de ploaie, desfiinţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Franţa, utilizarea apelor pluviale netratate a fost interzisă prin lege, deoarece produce alergii sau boli grave de piele Francezii au interzis folosirea apei de ploaie pentru stropirea

În Franţa, utilizarea apelor pluviale netratate a fost interzisă prin lege, deoarece produce alergii sau boli grave de piele

Francezii au interzis folosirea apei de ploaie pentru stropirea grădinilor sau pentru spălarea lenjeriilor din creşe, spitale ori case de odihnă.

Francezii plătesc, de aproape doi ani, o taxă care este folosită pentru recuperarea şi refolosirea apei de ploaie, în baza unei legi apărute în 2006.

Noul amendament adus de curând la această lege spune că apa de ploaie nu mai poate fi însă utilizată pentru stropirea grădinilor sau pentru spălarea maşinilor, şi nici în interiorul clădirilor, pentru igienizare, cu excepţia toaletelor sau a spălării podelelor, informează site-ul "Acu-Environnement.com". Apa trebuie să provină numai de pe acoperişuri "sănătoase" şi să nu conţină compuşi de azbest sau de plumb.

Lenjeria poate fi spălată cu apă de ploaie doar dacă apa este tratată corespunzător însă nu în creşe, grădiniţe, spitale sau alte instituţii publice în care ar putea fi pusă în pericol sănătatea oamenilor.

Nefiltrată, produce alergii!

Apa de ploaie folosită în scopuri menajere trebuie tratată cu ajutorul unor insatalaţii speciale, avizate de Ministerul francez al Sănătăţii, iar echipamentele necesare recuperării apei de ploaie, burlanele sau bazinele de pe acoperişurile caselor, trebuie confecţionate ţinându-se cont şi de arhitectura fiecărei locuinţe.

Apa de ploaie nu trebuie colectată de pe acoperişurile cu verdeaţă şi de pe cele cu bitum, deoarece capătă un miros urât, iar în cazul colectării de pe streşinile cu azbociment se pot desprinde fibre care înfundă filtrele.

Mai grav, fibrele de azbociment se dizolvă în apă şi pot produce tot felul de alergii sau de boli. Organizaţia Mondială a Sănătăţii interzice chiar şi conductele de azbociment, deoarece pot afecta calitatea apei potabile.

Sursă de energie

Stropii de ploaie eliberează energie în momentul în care cad pe o suprafaţă dură.

Picăturile de ploaie înmagazinează cantităţi importante de energie, care cresc odată cu înălţimea de la care aceste picături cad.

În momentul contactului cu solul, energia se eliberează sub forma forţei mecanice.

Calitatea apei de ploaie care se acumulează în rezervoare depinde de impurităţile din aer, de locul de amplasare, de poziţia acoperişului şi a materialului din care acesta este făcut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite