VIDEO Nava amfibie de asalt Mistral a ancorat în Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navă franceză de atac, un veritabil portavion, Mistral a ancorat luni pe râul Neva, la 1 km de Sankt Petersburg, provocând temeri Georgiei şi altor state fost sovietice că astfel de arme ar putea fi folosite de Rusia, care intenţionează să achiziţioneze câteva exemplare, pentru intimidarea vecinilor, informează ITAR-TASS.

Posibilitatea cumpărării unei nave Mistral şi obţinerea licenţei pentru a construi singuri alte exemplare este examinată de către oficialii ruşi, aceasta fiind prima achiziţie militară a Rusiei dintr-o ţară membră a NATO.

Nava amfibie este capabilă să transporte peste 12 elicoptere, 12 tancuri şi alte vehicule blindate în acelaşi timp, fiind potrivită pentru misiuni de proiectare a puterii Rusiei dincolo de graniţele ei naţionale, notează ITAR-TASS. O navă din clasa Mistral ar putea costa până la 500 de milioane de euro.

În ultimii ani, Kremlinul a căutat tot mai insistent modalităţi de a reafirma statutul şi prestigiul de putere mondială a Rusiei. El a trimis vase militare să patruleze apele pline de piraţi ale Somaliei, a desfăşurat un escadron naval în Caraibe, unde a luat parte la manevre comune cu marina venezueleană şi a acostat nave militare în mai multe porturi din străinătate în 2008, comentează ITAR-TASS.

Prăbuşirea economică internă postsovietică şi corupţia generalizată au lăsat marina rusă cu câteva vase militare de mari dimensiuni capabile să iasă în larg şi aproape că au paralizat industriile navale naţionale.

  • Rusia are un singur portavion, Amiral Kuzneţov, ce datează din epoca sovietică şi care este mult mai mic decât portavioanele americane. El a fost atât de prost conceput încât a stat mai tot timpul, de la construcţie, până azi în reparaţii, fiind incapabil să desfăşoare misiuni militare în caz de conflict.

Vladimir Vâsoţki, amiralul şef al marinei ruse, a declarat că o navă precum Mistral ar fi permis flotei ruse să organizeze o operaţiune mai eficientă în Marea Neagră în timpul războiului ruso-georgian. Acesta a explicat că vasului francez îi trebuie numai 40 de minute pentru a realiza sarcina pe care navele ruseşti au dus-o la îndeplinire în 26 de ore.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite